Letní investice fotbalové Dukly do zkušených a letitých – mnohými dokonce odepisovaných – matadorů se začíná vyplácet.

Šest kol se čekalo, kdy dieselový motor pod taktovkou třinácti titulovaného válce Novotného nebo dvaadevadesáti gólově výkonného střelce Luďka Zelenky, začne šlapat.

Možná se tak už stalo. Dukla na Julisce porazila nebohé Ústí nad Labem jasně a zaslouženě 3:0.

„Diesel se taky rozjíždí pomalu. Měli jsme problémy s fyzičkou a sehraností vinou velké obměny kádru. I díky kondičnímu trenérovi Tondovi Čepekovi to však teď vypadá, že se to otočilo,“ prohlásil si Günter Bittengel, kouč Dukly.

Hrdinou utkání byl čtvrteční oslavenec pětatřicátých narozenin Luděk Zelenka, do včerejška autor dvou tref. Včera přidal další dvě. „Je hezké, že jsem dal dva góly den po narozeninách, ale dal jsme to hlavně kvůli Dukle. Jsem tady totiž nadšený a opravdu rád, že jsem sem přišel. Zlepšení opravdu přichází, i když dosavadní body byly dost vydřené a upracované,“ řekl Zelenka. Když v 79. minutě střídal, Juliska mu aplaudovala.

„I ve svém věku ukázal, jak kvalitní střelec a hráč to je. Jakmile on nebo Kolomazník dostanou prostor, je zle,“ řekl smutně trenér Ústí Svatopluk Habanec.

Samá slova chvály měl i domácí trenér: „Ukázal, že i dnes, v pětatřiceti letech, pracuje pro mužstvo, tak jak by útočník měl. Umí si pokrýt balon, vystřelit, pomáhá celému mužstvu. Věřím, že se ještě zlepší. Teď může slavit, ale střídmě,“ dal oslavenci zelenou.

Dukla se konečně vymanila z prostor sestupu, naopak Ústí zabředá do stále větší krize. „Máme tříletou zkušenost s boji o záchranu, ale po posledních výkonech obrany to vypadá, že jestli se něco radikálního nestane, bude velice těžké ve městě druhou ligu udržet,“ věštil Habanec.

Dukla – Ústí nad Labem 3:0

poločas: 2:0

branky: 34. Svatonský, 39. a 57. Zelenka

Dukla: Svoboda – Mikula, Novotný, Šmíd, Hozda – Svatonský, Vorel (73.Kulvajt), Gedeon, Malý (67. Balát) – Kolomazník, Zelenka (79. Blaha). Trenér: Bittengel

Ústí: Novák – Dvořák, Džuban, Valenta, Krejčík – Škoda – Franc, Volek, Martykán (15. Karlík), Benčík (67. Rosocha) – Rudnytskyy. Trenér: Habanec

rozhodčí: Kovařík – Hojsík, Jiřík. ŽK: Rosocha (Ústí)

diváci: 623