Slavia se do insolvenčního řízení dostala kvůli vleklým sporům s bývalým generálním ředitelem klubu Zbyňkem Kusým. Návrh podala společnost z tichomořské Samoy, která uplatňuje pohledávku přesahující šest milionů korun po splatnosti. Tu odkoupila od Kusého.

Bývalý generální ředitel po Slavii tuto částku požadoval jako zprostředkovatelskou odměnu na základě smlouvy, která podle něj platila i po jeho odchodu z klubu. Pražané naopak považují insolvenční návrh za šikanózní a tvrdí, že po Kusém zůstaly dluhy.

Slavia před pár dny neuspěla se žádostí o vydání předběžného opatření k insolvenčnímu řízení, a proto mimo jiné musela zveřejnit údaje o svém majetku i seznam závazků. Z něj vyplývá, že má řadu dluhů, včetně jedenácti a půl milionu korun po splatnosti.

Vedení ale důrazně popřelo informace, že by klub nesměl nakládat se svým majetkem a obchodovat s hráči. "Požádali jsme soud o předběžné opatření, ten ho nevydal, ale zároveň bylo jednoznačně poukázáno na to, že i přes to probíhající insolvenční řízení nic nebrání chodu klubu. To je pro nás důležitý signál, že můžeme obchodovat s hráči a dál pracovat," uvedl generální ředitel Slavie David Trunda.

Pouze nedořešené formality

Zaregistrování nových posil Radka Voltra či Tomáše Jablonského tedy podle Pražanů nebrání insolvenční řízení, ale pouze nedořešené formality. Stejně tak prý řízení nemá vliv na jednání o případném odchodu útočníka Milana Škody či záložníka Jaromíra Zmrhala.

"Uvedený věřitel se snaží svými prohlášeními přesvědčit odbornou profesní i širokou veřejnost o tom, že náš klub se díky zahájenému insolvenčnímu řízení nachází v situaci, kdy nemůže činit vůbec žádné majetkové operace. Jedná se však pouze o druh poměrně agresivní nekalé soutěže a cílené šikany," tvrdí Slavia v prohlášení, které poskytla médiím.

Trunda věří, že klub situaci vyřeší. Doufá, že insolvenční řízení neodradí partnery. "V současné době máme patnáctidenní lhůtu na odvolání a řešíme a přemýšlíme, jak budeme reagovat. Věřím, že vyřešíme situaci tak, abychom mohli dál fungovat perfektně. Pokud se nám to podaří stabilizovat, v další fázi dojde k oslovení nových partnerů s konceptem, který se chystá," dodal.

Čtěte také: Kouč Slavie Uhrin nemá s Plzní žádný problém, pojede tam rád