Odpověď je: spíše ne. Pokud se začne fotbalová pyramida někde drolit, bude to od vrchu. Miroslav Pavlík, předseda SK Kočí na Chrudimsku, se nebojí: „Abych byl upřímný, tak ty jejich dotace nás nezachrání ani náhodou. Jejich odstřižení pro nás nebude znamenat skoro nic. Ty dva tisíce, co dostáváme, to je tak maximálně na limonádu. Fungování našeho klubu to určitě neohrozí, to závisí spíše na našem hlavním sponzorovi, kterým je obec Kočí."

Podobně to vidí předseda TJ Hrochův Týnec Leoš Kaplan. Dotace klub s rozpočtem kolem 120 tisíc nečerpá, protože nesplňuje podmínku ministerstva školství v podobě podvojného účetnictví. Čerpá pouze peníze za členské příspěvky. „Pokud nám tedy nesáhnou na tyhle peníze, tak nás to vůbec nijak neovlivní," uvažuje.

Miroslav Pelta
Pelta s Kratochvílovou rozdělovali dotace v pronajatém bytě

Podobně to vidí i na Pardubicku. „Dotace, které od FAČR na provoz klubu dostáváme, jsou pro jeho existenci zanedbatelné," říká René Živný, krajský radní a také předseda TJ Sokol Semín, který hraje třetí fotbalovou třídu. „Systém dotací pro klub naší velikosti počítá s odesláním členských příspěvků, které FAČR pošle zpět povýšené o poměrnou částku. Když vezmu fiktivní čísla pro ilustraci, tak dejme tomu vyberu od členů na příspěvcích 20 tisíc korun, odešlu je svazu a na začátek jara zpět dostanu 23 tisíc korun," vysvětluje René Živný.

1. FC Slovácko - MFK Karviná (ve žlutém)
Pelta za mříže! Už je tam, už je tam!

U běžných „vesnických" klubů jde tedy o pouhé tisícovky, které na to, zda se fotbal bude hrát, nemají velký vliv. „O tyhle peníze možná přijdeme. Existenčně nás to ale neohrozí. Bavíme se o tisícikorunách. Roční rozpočet klubu se s režií a vším všudy pohybuje kolem dvou set tisíc korun, které z větší části dává obec a něco také přispějí sponzoři. O jiné finanční podpory, třeba na turnaje, jsme FAČR nikdy nežádali a žádnou jsme také nedostali. Pokud to někdo pocítí, tak to budou asi kluby z vyšších pater fotbalové soutěže," domnívá se René Živný.

Místopředseda FAČR Roman Berbr
Hledá se mimozemšťan. Berbr odmítá krizovou vládu úředníků

Stejného názoru jsou i v Křični. „Od FAČR žádné velké prostředky nečerpáme. Jestli jsme vloni dostali deset tisíc korun, tak je to vše. Nám na tom ale rozpočet klubu stejně nestojí. Kdo měl naplánované investice do hřiště, jako jsou nějaké závlahy, rekonstrukce, tak tam by problémy nastat mohly, u nás ale asi ne," říká Petr Hanzl, předseda SK Křičeň.   (vkn, sejk)