Studijní nebo rodinné důvody, nemoci a zranění. Tak zní některé z omluv, které snižují počty použitelných sudích. „Za víkend je potřeba obsadit 280 zápasů, řadu z nich třemi rozhodčími. Je to náročné a někteří řídí v sobotu a neděli pět nebo více utkání," nabízí Ulrich pohled do zákulisí.

Rozhodčí. Ilustrační foto.
Český fotbal trápí snižující se počet rozhodčích

Aktuální počet aktivních rozhodčích v hlavním městě je 167, z toho 26 čistě mládežnických. Obsadit je přitom třeba jen u dětí 160 utkání. „Na zápasy přípravek posíláme, až na výjimky, jen mládežnické rozhodčí. Snažíme se přidělit sudí i na turnaje, ale na všechny to nedokážeme," lituje Ulrich. Ještě horší situace je během pracovního týdne. „Tehdy se nám podaří obsadit minimum zápasů v kategorii přípravek a mladších žáků," přiznává nepříjemnou situaci.

Pískající tatínci 

Co dělat, pokud rozhodčí delegován není? „Družstva se domluví, případně losují, kdo bude utkání řídit," vysvětluje šéf rozhodčích obvyklý postup. Požadavky na sudího-laika jsou jednoduché, stačí, aby byl členem Fotbalové asociace České republiky. Mnohé oddíly mají svého „tradičního" rozhodčího, který, bez nároku na odměnu, řídí jejich střetnutí. Zpravidla jde o některého z trenérů, či tatínků. Až tak si kluby zvykly, že rozhodčí nechodí.

NA RODINNÉ TRIBUNĚ. Věrný sparťan Lukáš Vinter si se synem Patrikem pohodu na rodinné tribuně užíval do té doby, než jeho syn začal plnohodnotně Spartě fandit.
S dítětem na fotbal? Zkuste rodinnou tribunu

Kampaň (ne)pomohla

Naději na zlepšení stavu nabízela kampaň Pískej, mávej, rozhoduj!, která byla spuštěna na konci dubna. „Vše vypadalo slibně, do Prahy se přihlásilo 53 zájemců, kteří byli ihned pozváni na seminář," vypráví Ulrich, jak se těšil na rozšíření soudcovské komunity v hlavním městě. Marně. Účast na semináři už potvrdilo jen 32 adeptů, přišlo jich 13 a aktivními rozhodčími se stalo pět.

„Lidé mají zkreslené představy o tom, co znamená být rozhodčí. Myslí si, že mají sladký život, velké pravomoci a jsou takzvaně „ve vatě". A když zjistí, jak se věci mají, mizí jak pára nad hrncem," smutní mezinárodní delegát.

Vladimír Pešina.
Do zápasu na Spartě musel být narychlo povolán náhradní rozhodčí

V rámci republiky se odehraje 5500 duelů

Nedostatek mužů s píšťalkou však není jen záležitostí české metropole, stejný problém mají i kraje a okresy. „Stav rozhodčích je alarmující a chceme se mu postavit čelem. Velký problém máme v nižších soutěžích, kde roste i průměrný věk rozhodčích," uvedl na začátku kampaně generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

„Je nutné přivést novou krev a sbor posílit," ví dobře, že současný stav je neudržitelný. V rámci celé republiky se odehraje 5500 duelů, na jejich řízení je k dispozici zhruba 3700 rozhodčích! „Stav potřebujeme zhruba zdvojnásobit," neskrývá Řepka.

Odměna činí sto korun 

„Mládežnické kategorie pískám rád. Kluci se učí s míčem a je vidět, že je fotbal baví," říká o soutěžích přípravek jeden z rozhodčích Roman Zloch. „I když náhodou dojde k faulu, vždy ve snaze hrát míč, mnohdy spíše z neohrabanosti. Žádné brutální zákroky," přidává i praktickou stránku věci.

„Když mně bylo tolik jako hráčům v přípravkách, hrával jsem na škváře, proti mnohem starším. Teď je situace výrazně lepší," všímá si Zloch posunu k přívětivějším sportovním začátkům. Odměna za jedno utkání přípravek je 100 korun. Hodně nebo málo?

Rozhodčí Emanuel Marek.
Rozhodčí Marek si tři kola nezapíská, trest dostal i Zelinka

„Na soutěžích nejmenších se zbohatnout nedá, ale pro mě, jako člověka, který neřeší, jestli má o stovku víc, nebo míň, nejde o problém," usmívá se Zloch. „V první řadě by měl člověk pískat z lásky k fotbalu. Finanční ocenění by mělo být jen bonus," odkrývá svou filozofii. Ve čtvrtek 1. června se v rámci osmého dílu našeho seriálu podíváme, ja-ká je situace mezi trenéry.