V sestavě Sparty se z nových posil objevili obránce Zahustel a na levé straně zálohy Šural. Trenér Ščasný ve středu pole upřednostnil Marečka místo Váchy a Matějovského za Krejčího. Domácí kouč Páník zařadil na hrot útoku novou posilu Diopa.

Zlínská taktika vycházela z pozorné defenzívy doplněné rychlým přechodem do protiútoků. Mírná územní převaha Sparty ve středu pole většinou končila na nepřesné kombinaci. Jedinou výjimkou byly akce po pravé straně, které zakládal Zahustel. Po jeho průniku v 8. minutě Dočkal přestřelil. Také u zárodku další slibnější příležitosti Pražanů stál únik Zahustela, jeho centr vystihl brankář Dostál.

Zlín se po půlhodině hry osměloval k útočnější hře. Ve 34. minutě Poznar hlavou přihrál Diopovi, jenž mířil do brankáře Bičíka. Domácí brankář Dostál stačil ve 40. minutě vyrazit střelu Matějovského. Zlín udeřil těsně před přestávkou. Po rohovém kopu Koreše zůstal před brankou volný Hájek, který hlavou překonal Bičíka.

„V prvním poločase jsme stačili dobře bránit a rychlými akcemi jsme si vypracovali brankové situace. Ve druhém jsme dopláceli na chyby v rozehrávce. Vznikaly z toho, že nás Sparta dostala pod velký tlak," uvedl střelec první branky Zlína Hájek.

Drtivý tlak po změně stran

Na jeho gól do šatny zareagovala Sparta po změně stran drtivým tlakem. Trenér Ščasný stáhl ze hry Lafatu, kterého nahradil Krejčí a na hrot útoku se posunul Šural.

První předzvěstí zvratu byla v 51. minutě po Krejčího trestném kopu hlavička Zahustela, která se odrazila od jedné tyče do druhé a následně do pole. V 58. minutě po Dočkalově centru Brabec hlavou vyrovnal a o dvě minuty později Dočkalův roh přizvedl hlavou Zahustel a volný Šural dal druhý gól Sparty.

„Počítal jsem s tím, že Zahustel lízne míč. Proto jsem vletěl do volného prostoru. Soupeř bránil zónově a nestačil na to reagovat. Potom už to byla jednoduchá práce," popsal Šural svůj první ligový gól v premiéře v dresu Sparty.

„Prohráli jsme kvůli špatnému začátku druhého poločasu. První část utkání byla z naší strany dobrá. Příchodem Krejčího ve druhém začala hrát Spartě velice dobře levé strana, kde jsme soupeře nestíhali," popsal příčiny prohry kouč Zlína Bohumil Páník.

Domácí dohrávali v deseti

Zlín se ještě v závěru ze šoku vzpamatoval. Vyrovnat se mu ale nepodařilo. Navíc dohrával poslední tři minuty bet vyloučeného Bartolomeua, který prohrál běžecký souboj s Krejčím a za jeho stažení dostal červenou kartu. Sparta už těsné vítězství uhájila.

„Nemohu být ale spokojen s tím, co jsme předváděli v první půli, byť hra byla dlouho vyrovnaná. Čekal jsem z naší strany něco úplně jiného. Myslel jsem si, že budeme hrát kombinačně. Vše se rapidně změnilo po změně stran, kdy jsme začali hrát úplně jinak. Myslím si, že druhá půle byla až na drobné výpadky, kdy jsme Zlín pustili do standardních situací, v naší režii. Naprosto zaslouženě jsme zápas otočili," tvrdil trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Ten má ale obavy o zdravotní stav kanonýra Lafaty, který musel po první půli po nespecifikovaném zranění odstoupit. „Čeká jej nyní vyšetření u doktora Koláře. Po něm budeme vědět, jak dlouho nám bude chybět. Je to pro nás v každém případě velká ztráta," poznamenal kouč Sparty.

Fastav Zlín - Sparta Praha 1:2 (1:0)

Branky: 45. Hájek - 58. Brabec, 60. Šural. Rozhodčí: Královec - Slyško, Wilczek. ŽK: Hájek - Costa, Holek, Brabec, Frýdek, Mareček. ČK: 87. Bartrolomeu (Zlín). Diváci: 5646 (vyprodáno).

Zlín: Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - Vukadinovič, Janíček (23. Holík), Živulič, Koreš (83. Bartolomeu) - Diop (61. Fantiš), Poznar. Trenér: Páník.

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Mareček - Dočkal (84. Juliš), Frýdek, Matějovský (90. Vácha), Šural - Lafata (46. Krejčí). Trenér: Ščasný.

Čtěte také: Sparta ušetřila, přesto je dál v mínusu. Ztráta činí 67 milionů korun