Nejžhavější český zimní přestup tím dostal pointu. Jedna z nejzářivějších hvězd ligy už nepatří Liberci, ale Spartě. Tohle byla jedna 
z jeho prvních slov poté, co 
v rudé klubové mikině přišel mezi novináře: „Sparťanská nabídka mi jako jediná dávala smysl.“

Fotbalový národ ví, že to nebyla jediná nabídka. Fanoušci sparťanského arcirivala Slavie už minulý týden viděli Šurala v jejich klubu, jenže on se nakonec rozhodl pro Spartu. „Zbytečně se mluvilo o tom, že jsem si se Slavií už plácl, což nebyla pravda,“ vyprávěl Šural. „Trochu se to táhlo a ve finále jsem už toužil po tom, abych konečně byl ve Spartě 
s klukama v kabině a na tréninku.“

Do Liberce by za Šurala mělo přijít odhadem deset milionů korun plus juniorský reprezentant Ondřej Karafiát. Mluví se o tom, že si Šural ve Spartě vydělá přes půl milionu korun měsíčně.

„Líbí se mi, že si nezvolil snazší cestu, protože všichni říkali, že má ve Slavii místo jisté,“ ocenil sparťanský trenér Zdeněk Ščasný. „Myslím, že se rozhodl správně. U nás se bude muset porvat o místo – když ho získá a zůstane v reprezentaci, může časem jít do ciziny.“

A ještě jeden důležitý detail: na zadní straně dresu bude mít číslo 32. Jeho oblíbenou třiadvacítku ve Spartě nosí záložník Ladislav Krejčí. „Takže mu přeju zahraniční angažmá,“ usmál se Šural.

Vynucený odchod

Mluvil o tom, že z Liberce musel odejít. Nekomentoval to, ale protože nechtěl prodloužit smlouvu, jež mu měla skončit v létě, mohlo jej potkat totéž, co další hráče v Liberci před ním: skončit v juniorce. To by byl pro reprezentanta pár měsíců před Eurem průšvih.

„Teď jsem ve Spartě a věřím, že jí mám co nabídnout,“ pronesl předpisově. A co takhle hned po Euru odejít do ciziny? Je to reálná varianta, Josefe? „Nemyslím na to, sotva jsem podepsal smlouvu. Chci se tady co nejdřív dostat do sestavy a nemyslím na to, co bude po Euru.“

Mimochodem, Sparta na venkovním poutači na stadionu láká na první jarní dvojzápas Evropské ligy s Krasnodarem (18. a 25. února), ale Šurala v něm nepoužije, neboť hrál pohár už na podzim s Libercem.

A teď ještě Kadlec?

Po příchodu Šurala si ve Spartě odškrtli důležitou položku, ale na seznamu posil jsou ještě dvě jména: reprezentační obránce Michal Kadlec a nejmenovaný ofenzivní hráč.

„S Michalem ještě nemáme dohodu na smlouvě ani na jeho fungování u nás. S druhým jménem začneme brzy jednat,“ řekl generální ředitel Sparty Adam Kotalík. Zimní manévry pokračují.

Čtěte také: Šural už je sparťanem. O přestupu jsem se s nikým radit nepotřeboval, řekl

Martin Mls