Jediný český klub, který dokázal postoupit, ve skupině obsadil druhé místo. Schalke totiž smetlo Asteras 4:0.

Sparta vybojovala postup už před dvěma týdny, a tak podle očekávání nastoupila v obměněné sestavě. Šanci dostali hráči, kteří byli v průběhu podzimu méně vytížení. V základní jedenáctce se objevil brankář Marek Štěch, na stoperu Mario Holek, v záloze Tiemoko Konaté a v útoku Lukáš Juliš.

Právě mladý útočník se hned z kraje utkání dostal do první šance, když šel do rozhozené obrany.

APOEL marně protestoval proti tvrdému zákroku na unikajícího Vandera, za který rozhodčí trochu překvapivě neudělil Marečkovi červenou kartu.

Náplasti se však domácím dostalo vzápětí, protože v 6. minutě šli do vedení. Konatého špatnou rozehrávku vystihl Cavenaghi a obstřelil Štěcha.

Poté převzala iniciativu Sparta, ale Dočkalova slabá střela skončila na tyči. Juliš ani Fatai nedokázali přesně zakončit. "Nezvládli jsme úvod, ale nakonec jsme se dostali do hry," uvedl Ščasný po zápase.

Lafata přišel a skóroval

Změna po přestávce? Hosté pokračovali v převaze, a přestože Konaté nejprve zamířil trestuhodně nad branku, za chvíli už mohli slavit. V 62. minutě se totiž hráči v rudém dočkali vyrovnávacího gólu. Postaral se o to Juliš, jenž z otočky patou usměrnil Frýdkovu přihrávku přesně ke vzdálenější tyči.

Vedoucí branku mohl přidat v 72. minutě Konaté, leč ani tentokrát se neprosadil. O čtyři minuty později Konaté prošel po pravé straně do vápna a předložil míč před odkrytou branku střídajícímu Lafatovi, který poslal hosty do vedení. O deset minut později přidal Lafata svůj pátý gól v šestém utkání a bylo rozhodnuto.

"S ohledem na celý průběh to bylo zasloužené vítězství. Byl to kvalitní zápas, který byl v podstatě hodně dobrým přípravným zápasem," podotkl kouč hostů.

Sparta zakončila vystoupení v Evropské lize bez porážky s bilancí tří výher a tří remíz. Podzim v pohárech Křetínskému a spol. vynesl zhruba 135 milionů korun.

Letenští se dozví soupeře pro jaro až v pondělí, kdy v Nyonu dojde k losu vyřazovací fáze. A je na co se těšit. V osudí bude "k mání" třeba norské Molde nebo ruský Krasnodar. A také Liverpool, Manchester United i Porto.

APOEL Nikósie - Sparta Praha 1:3 (1:0)

Branky: 6. Cavenaghi - 77. a 87. Lafata, 63. Juliš. Rozhodčí: Vad - Albert, Berettyán (všichni Maď). ŽK: Vander, Efrem - Vácha, Brabec, Frýdek.

APOEL: Waterman - Sérgio, Guilherme, Carlao (35. Vinicius), Alexandru - Artymatas, Štilič, Morais - De Vincenti, Cavenaghi (80. Piatkowski), Vander (60. Efrem). Trenér: Kecbaja.

Sparta: Štěch - Brabec, Holek, Costa - Konaté, Vácha (74. Lafata), Dočkal, Mareček, Frýdek - Fatai (46. Matějovský), Juliš (85. Litsingi). Trenér: Ščasný.

Konečná tabulka:
1. Schalke 6 4 2 0 15:3 14
2. Sparta Praha 6 3 3 0 10:5 12
3. Tripolis 6 1 1 4 4:12 4
4. APOEL Nikósie 6 1 0 5 3:12 3

Čtěte také: To jsou soupeři pro Spartu: Molde je hratelné, Ščasný chce Manchester