Baník posedmé za sebou prohrál a přezimuje s pouhými čtyřmi body.

„Moje hodnocení dneska zúžím na to, že jsme získali tři body a s tím jsem spokojený. Přiznávám, že výkon z mnoha důvodů nebyl optimální," řekl po utkání trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Na hřišti nebylo po rozdílu 28 bodů v tabulce ani památky. Domácí nasadili do základu i devatenáctiletého debutanta Ožvoldu a bez tradičních jmen Narha, Kukece či Machovce favorita překvapili srdnatým výkonem se solidní defenzívou.

Spartu dokonce párkrát přivedli do úzkých rychlými kontry. Po Mondekově centru zprava a Holzerově hlavičce se Mičola v osmé minutě natahoval dokonce po vedoucím gólu, ale brankář Bičík jeho teč akrobaticky vyškrábl.

Fatální omyl

Takovou šanci Sparta do přestávky neměla. Sice si udržovala územní převahu, ale s jejím postupným útokem neměla problémy ani nejhorší ligová obrana a přechod do ofenzivy byl ze strany sparťanů místy hodně pomalý.

„Markantně na nás byla vidět únava. Máme za sebou už 29 zápasů, bylo to na nás vidět už v utkání proti Pardubicím a dneska to bylo ještě markantnější. Na tomhle terénu je navíc složité tvořit," upozornil Ščasný.

Ani dnes se ale Baník nevyvaroval fatálního omylu. Marečkův centr Pavlenka ve 28. minutě neudržel v rukavicích, míč mu vypadl přímo před Lafatu a ten dal velice jednoduše svůj jedenáctý gól sezony. „Bohužel mi vyklouzl jednoduchý balon a byl z toho gól. Mrzí mě to hodně, protože to degradovalo náš výkon. Sparta kromě toho nic neměla," litoval Pavlenka.

Z ospalosti však hosty nevytrhla šťastná trefa ani přestávka. Sparta si mdlým výkonem říkala o vyrovnání a přijít mohlo v 52. minutě. Honiš poslal za hostující obrannou linii Holzera, který obloučkem přehodil vyběhnuvšího Bičíka, ale Letenské spasila tyč.

Vyrovnaná partie

To už hrála Ostrava se soupeřem vyrovnanou partii a sparťané se skoro třásli o nejtenčí náskok. Další možnost měl v 60. minutě výborně hrající Mičola, jehož pokus opět s námahou odvrátil Bičík. „Doufal jsem, že si zachytám méně. Ostrava nám to vůbec neulehčila, naštěstí jsem tam něco chytil a máme tři body, protože jsme nehráli to, co jsme chtěli," konstatoval Bičík.

Nadšeně bojující Baník byl v závěru dokonce aktivnější. Po dalším Mičolově průniku a ráně Szotkowského se ve skluzu natahoval po vyrovnávací trefě Holzer, jenže mu scházelo několik centimetrů. Ostrava navzdory možná nejlepšímu výkonu podzimu zůstala opět bez bodu a na domácí výhru proti Spartě čeká sedm let.

„Byť jsme dneska prohráli, s výkonem jsem spokojený. Po dlouhé době jsem měl z fotbalu zase radost," prohlásil ostravský kouč Radomír Korytář. „Všichni odehráli velmi dobrý zápas. Může nás těšit, že jsme Spartu nepustili do žádné šance, ale výsledkově ten zápas zvládla ona," dodal trenér Baníku.

Baník Ostrava – Sparta Praha 0:1 (0:1)

Branka: 28. Lafata. Rozhodčí: Orel – Pilný, Peřina. ŽK: Lučič, Ježdík – Dočkal. Diváci: 3280.

Ostrava: Pavlenka – M. Dostál, Kaša, Honiš, Lučič – Ježdík, Mišák (82. Szotkowski) – Mondek, Ožvolda (79. O. Šašinka), Holzer – Mičola. Trenér: Korytář.

Sparta: Bičík – Mareček, Holek, Costa, Frýdek – Vácha, Jiráček (90. Breznaník) – Fatai (82. Juliš), Matějovský (59. Hybš), Dočkal – Lafata. Trenér: Ščasný.