Slavia, jež naposledy slavila úspěch v domácím poháru v roce 2002, je sice vysoký favorit, ale v posledních zápasech podala nepřesvědčivé výkony a trápí se v ofenzivě. Naposledy sešívaní prohráli na Kladně 1:2, když opět ani jednou neskórovali, protože domácí si jediný gól dali sami.

Trenéra Jarolíma trápí rozsáhlá marodka

Kouče Karla Jarolíma navíc trápí i rozsáhlá marodka. Proti Kladnu postrádal Ivanu, Jaroslava Černého, Šmicra, Litteriho, Kaufmanna, Jandu, Bestu a Trappa. Zápas nedohrál Hošek.

„Situace se příliš nezměnila, ale Besta s Trappem by snad mohli proti Zlínu nastoupit,“ doufal Jarolím.

„Budeme se muset té situaci přizpůsobit. Prohrou na Kladně jsme si zkomplikovali v lize situaci a příští týden v pondělí nás čeká těžký ligový souboj s Mladou Boleslaví. Proto někteří hráči asi budou odpočívat. Tím ale nechci říct, že ti, co nastoupí, by neměli hrát naplno. Jasným cílem je postup do semifinále,“ uvedl Jarolím, který povolal do kádru i trojici fotbalistů z rezervního celku Milana Černého, Javorka a Tafata.

Zlínští se rozhodně necítí předem vyřazeni

Postoupit chce ale i Zlín. „Výsledek 0:0 je pro odvetu hodně ošidný,“ řekl trenér Ladislav Minář. „Každý sice favorizuje Slavii, protože hraje doma, ale nám stačí vstřelit jeden gól a oni musí dát minimálně dva. V tom vidím naši výhodu,“ řekl útočník Libor Žůrek.

Pondělní prohru Slavie v Kladně ale Zlínští nepřeceňují. „Vyvozovat z ní nic nelze. Každé utkání je jiné,“ uvedl kouč Teskomy. Jeho tým bude v Praze hrát v nejsilnějším možném složení. „Nejsme sice kompletní, ale situace s marodkou je už lepší, než byla v posledním utkání s Příbramí,“ pokračoval Minář.

Velká jarní cyklojízda startuje „v šest na Jiřáku“

Ve čtvrtekv podvečer se ale také koná v metropoli Velká jarní cyklojízda. Tradiční jarní cyklistická akce, při níž stovky až tisíce lidí na chvíli změní atmosféru městských ulic. Začátek a místo startu je rovněž tradiční: v 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zde ostatně začínají pravidelné každoměsíční cyklojízdy.

„Máme připravených 22 doporučených příjezdových tras z celé Prahy. Trasy jsou defenzivní, určené pro méně zkušené cyklisty — vyhýbají se frekventovaným ulicím a v provozu s auty vedou jen tehdy, když to opravdu jinak nejde. Je to občas za cenu menší zajížďky, takže kdo se ve městě vyzná, může jet podle svého,“ upřesňují pořadatelé této cykloturistické megaakce.

Do centra už vede několik tras prakticky izolovaných od silniční dopravy (z Modřan, Libně, Jihozápadního města) — ty lze využít. Z mnoha městských částí vedou trasy po klidných ulicích a málo užívaných chodnících, které hlavní ulice překonávají na světelných přechodech pro chodce.

Bohužel, existují také „cyklisticky ,zabité“ zóny (např. Košíře), odkud nelze s klidným svědomím cestu na kole doporučit.

Hokejová reprezentace odlétá do dějiště MS

Bez nemocného Jaromíra Jágra seve středusešla česká hokejová reprezentace na závěrečném srazu v Praze před čtvrtečním odletem z Ruzyně na mistrovství světa do Švýcarska.

Největší hvězda mužstva se zástupcům národního týmu omluvila s ohledem na virové onemocnění, kvůli kterému musel Jágr v úterý vyhledat i lékařskou pomoc. „Měl by se k nám ale připojit ve čtvrtek na letišti,“ řekl trenér Vladimír Růžička.

Sedmatřicetiletý útočník má problémy už od neděle a necítí se moc dobře. „Snad to bude dobré. Začínáme až v sobotu,“ poukázal Růžička na fakt, že do prvního vystoupení reprezentace na šampionátu ještě několik dnů chybí.

Stoprocentně fit není ani útočník Josef Vašíček, jenž má problémy s kolenem. Jeho start na MS prý ohrožen není.

Na pražském srazu se při Jágrově absenci hlásilo 25 hráčů. Poprvé se k týmu připojilo trio zámořských posil Marek Židlický, který byl určen novým kapitánem, Aleš Kotalík a Aleš Hemský plus dvojice finalistů Kontinentální ligy Zbyněk Irgl, Vašíček.

Vedení národního týmu momentálně jedná o dalším posílení ze zámořské NHL. V noci na dnešek totiž skončila klubová sezona obránci Romanu Polákovi ze St. Louis Blues. V případě, že vše klapne, připojila by se šestá zámořská posila k mužstvu přímo ve Švýcarsku. (dp)

Kam za sportem v Praze?
ČTVRTEK 23. dubna
ATLETIKA 18.00 Krčská pětka (kros 5 km, Velký altán v Krčském lese).
BASKETBAL Pražský přebor, 1. kolo play off: 19.10 TJ Bohemians – Sokol Žižkov A (hala na Hagiboru, Praha 10), 20.40 Sokol Kbely – Sokol Horní Počernice (ZŠ Albrechtická, Praha 9).
BILLIARD 19.00 Otevřený turnaj v poolu (klub Harlequin, Vinohradská 25, Praha 2).
BRUSLENÍ Ice Arena Letňany: 10.00 až 12.00.
CYKLISTIKA 18.00 Velká jarní cyklojízda (start na nám. Jiřího z Poděbrad, Praha 2).
FOTBAL Pohár ČMFS, odvetný čtvrtfinálový zápas: 18.00 Slavia Praha – Zlín (v Edenu).
FUTSAL Pražský přebor: 20.00 The Masers – Vokovicer´s, 21.00 Chemcomex – Eco Investment B (oba zápasy hala Slavie v Edenu).
HOKEJ 9.55 Odlet české reprezentace na MS ve Švýcarsku (letiště v Ruzyni).
LAKROS Memoriál Aleše Hřebeského – mezinárodní turnaj v boxlakrosu: 14.00 až 22.00 zápasy ve skupinách, 20.00 slavnostní zahájení (hřiště v Radotíně, Vykoukových 622/2).
SPORTOVNÍ STŘELBA 9.00 Police Open 2009, závod střelecké všestrannosti (střelnice policie hl. m. Prahy, Poříčany).
VYSOKOŠKOLSKÝ SPORT 8.00 Děkanský sportovní den Univerzity Karlovy (Sportcentrum UK, Bruslařská 10, Praha 10-hostivař), 9.00 Rektorský sportovní den VŠE (Churchillovo náměstí, Praha 3).