„Vstup do Evropské ligy je pro nás hodně důležitý,“ přiznává trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho svěřence v nejbližších dnech nečeká nic lehkého, jelikož hned v neděli se musí z evropské scény přepnout na tu domácí, čeká je totiž domácí derby se Spartou. „Jednoduché to není, sehrát v rychlém sledu takové dva těžké zápasy. Kádr ale máme široký a věřím, že to zvládneme,“ dodává trenér.

Pořadatel v přestávce vyvádí ze hřiště čtvrtého rozhodčího Marka Pilného (vlevo), který byl při ligovém duelu pod vlivem alkoholu.
Opilý sudí z Příbrami je zpět v akci. Hraje fotbal, chce pískat

Proti Slavii ale nebude stát snadný soupeř. Maccabi Tel Aviv je na mezinárodní scéně protřelý a už devět pohárových zápasů v řadě nenašel přemožitele.

„Je to silný a zkušený tým, přirovnal bych ho právě k Apoelu. Chtějí hrát, jsou dovednostně i rychlostně dobře vybavení a organizovaní, což ukázali v minulých zápasech, byli jsme se na ně podívat. I venku dokážou zahrát velmi dobře, nečeká nás vůbec nic jednoduchého,“ přibližuje kvality soupeře Šilhavý.

Ten se bude muset pro dnešní zápas obejít bez Dannyho se Šventem, jinak má k dispozici kompletní kádr. Včetně uzdraveného stopera Deliho. Otázkou bude, zda ho trenér zařadí, jelikož obraně se daří a v lize inkasovala první gól až v šestém zápase sezony.

„Gólů teď moc nedostáváme, ale Deli je velice kvalitní hráč, takže nemám obavy, že bychom to nějak oslabili,“ odkrývá trenér karty.

Předseda ČOV Jiří Kejval
Válka o český sport? Ostuda: Kejvala očernili na světové úrovni

Slávisté se do základní skupiny Evropské ligy vrátili poprvé po osmi letech a pro samotné hráče jde o velikou výzvu.

„Celá kabina se těší. Sice byla nejdříve ve hře Liga mistrů, to se ovšem nepovedlo a za Evropskou ligu jsme rádi. Pro většinu hráčů to bude veliká zkušenost. Musíme si to užít a dát do toho všechno,“ burcuje záložník Jaromír Zmrhal.

Co by mohlo na houževnatého soupeře platit? Konečně dávat góly, s tím má Slavia na začátku sezony až nečekaně velké problémy.

„Musíme proměňovat šance, to se nám v minulých zápasech moc nedařilo,“ uznává Zmrhal. „Doma chceme být hodně aktivní, stadion nás požene dopředu a my si tlakem musíme vytvářet standardky a šance. S nimi ale musíme nakládat mnohem lépe, než doposud,“ doplňuje jej trenér.

Favoritem skupiny je španělský Villarreal, s Astanou a Maccabi by se slávisté měli utkat o druhé postupové místo. Úvodní zápas tak bude ostře sledovaný, Eden je vyprodán do posledního místečka. „Postoupit je naším cílem, ale nemáme od vedení nůž na krku,“ přiznává Šilhavý.

Jak si jeho svěřenci povedou? Začnou-li být konečně víc produktivní, nemuseli by dopadnout špatně.

Derby pražských S. Ilustrační foto.
Trávník i bannery. Eden čeká zvláštní týden