„Jsme rádi, že jsme vyhráli konečně doma po dlouhé době. Už by to bylo celkem trapné, kdyby se nám nepodařilo získat tři body. Myslím, že jsme si absolutně zasloužili vyhrát," řekl slávistický kouč Dušan Uhrin.

„Myslím, že můžeme být spokojeni tak napůl. Pořád si myslím, že jsme doma měli dělat lepší výsledky. Ty body nám chybí, abychom byli ještě výš," doplnil.

Příbram začala v Edenu aktivně, měla několik nadějných náznaků, ale žádnou větší šanci. Po deseti minutách navíc převzala iniciativu Slavia. V sedmnácté minutě si zaběhl za obranu Vukadinovič, z otočky však minul.

Domácí pálili ze všech pozic, ale většina střel až k Hruškovi nedošla. V devatenácté minutě zblokovala Frydrychovu střelu hostující obrana a neujala se ani Pitákova následná dorážka. Na druhé straně chytil Barákovu přízemní ránu po brejku Berkovec.

První ligová penalta

K vedení červenobílým pomohla penalta. Frydrych při snaze střílet po kontaktu s příbramským Pilíkem ve vápně upadl a Škoda s přehledem zavěsil z pokutového kopu do horní části branky. Připsal si jubilejní desátý gól v ligové sezoně a svůj vůbec první v nejvyšší soutěži z penalty.

„Nějak jsem se k nim nehrnul, vyšlo to ze situace. Kdyby Karel (Piták) minule penaltu dal, šel Karel. Kdyby byl Levan (Kenija) na hřišti, šel by on. Vyšlo to prostě na mě," řekl Škoda.

Naopak Pilíkovi zhořkl 200. duel v nejvyšší soutěži. „Bylo to v zápalu boje. Kontakt tam byl, ale on spíš kopl mě než já jeho. Ale rozhodčí to písknul, tak byla. Nemá smysl se nad tím pozastavovat," řekl Pilík.

Slavia pokračovala v náporu. Ve 38. minutě ale Škodovu dorážku z úhlu vychytal Hruška a neujalo se ani několik následných závarů. Po změně stran jako první výrazněji zahrozila Příbram, Barákovu střelu po brejku ale stejně jako v úvodním dějství chytil Berkovec.

Na druhé straně děkovali hosté Hruškovi, který v 57. minutě při samostatném úniku vypíchl při snaze o kličku míč Škodovi. V 66. minutě prováhal dobrou šanci na vyrovnání Bednář, který pálil nad břevno.

Minutu nato naopak zvýšila Slavia. Na přihrávku za obranu si naběhl Piták a z úhlu překonal Hrušku. V lize skóroval poprvé od loňského října. Hosty pak dvakrát od třetího inkasovaného gólu zachránil Hruška, který nejprve vychytal Mikulu a pak Pilíka.

První ligová branka

Domácí zahozené šance mohly mrzet, protože čtvrthodiny před koncem Příbram snížila. Divíšek střelou z úhlu propálil Berkovce a připsal si první ligový gól v kariéře. Víc už hosté nestihli, naopak pojistit vedení Pražanů mohl Škoda, ale sám před brankou trestuhodně přestřelil.

„U první šance, kdy jsem neobešel gólmana, jsem si říkal, že jsem hrozný dřevák a pak přišlo ještě něco horšího. Asi největší zahozená šance v kariéře," řekl Škoda.

„Slavia vyhrála utkání, které klidně mohlo skončit remízově. To, že jsme prohráli, ovlivnily dva momenty. Před prvním gólem jsme měli velkou příležitost my, pak padl pokutový kop a branku jsme dostali. To samé u druhého gólu. Zase jsme se dostali do velké šance Bednářem a vzápětí z protiútoku jsme dostali druhý gól," doplnil příbramský kouč Pavel Tobiáš.

Příbram potvrdila, že se jí na půdě Slavie nedaří. Na hřišti červenobílých ještě v lize nevyhrála a v posledních osmi utkáních tam nezískala ani bod.

Slavia Praha - 1. FK Příbram 2:1

Branky: 27. Milan Škoda z penalty, 67. Piták - 75. Divíšek. Rozhodčí: Příhoda - Nádvorník, Caletka. ŽK: Tregler, Dosoudil, Zápotočný (všichni Příbram). Diváci: 5642. Poločas: 1:0.

Slavia: Berkovec - Frydrych, Bílek, Deli, T. Jablonský - Souček - Mikula, M. Vukadinovič (80. Kenija), Piták, Zmrhal (90. Černý) - Milan Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Příbram: Hruška - Sus, Dosoudil, Zápotočný, Divíšek - Tregler, Hnaníček (72. Suchan) - Pilík (90. Chaluš), Barák, Štípek (87. Januška) - Bednář. Trenér: Tobiáš.