Derby ve vyprodaném Edenu rozhodl domácí kanonýr Milan Škoda, který si nedělal nic z toho, že mu sudí neuznali regulérní gól. Bojoval, dřel a nakonec se dočkal odměny.

„Ze všech hráčů byla cítit síla a chuť. Je to zasloužené vítězství,“ řekl domácí kouč Jaroslav Šilhavý.

Ale po pořadě. Slavia začala aktivněji a také důrazněji. Jako první tuhle "důraznou" taktiku odnesl Václav Kadlec, za chvíli ležel na trávníku Martin Frýdek. Oba mohli pokračovat, ale nejvíc tyhle momenty vyděsily Tomáše Rosického. Žádná kouzla totiž nepředvedl. 

Nejvíce byl ze začátku vidět Stoch, jehož první střelu Dúbravka vyrazil na roh. 

Ve vápně se tolik nehrálo, spíše to jiskřilo ve středu pole: hostující kouč Andrea Stramaccioni reklamoval u čtvrtého rozhodčího faul na Ben Chaima. Za chvíli byl nepříčetný, to když Václav Kadlec mohl postupovat sám na bránu. Spadl po kontaktu s Bořilem.

„Tohle je podle mě červená karta,“ hlesl italský kouč.

Neuznaný gól? žádný problém

A potom to přišlo: Slavia mohla dát gól.

Pardon, špatná formulace: domácím se po půlhodině hry povedlo dostat balon za brankovou čáru. Překvapila vás také rychlost celé situace? Milan Škoda si po závaru našel míč ve vápně, vystřelil a Costa vykopával míč - pozdě. 

Jenže rozhodčí v čele s Janem Jílkem to nepostřehli.  Domácí kouč Jaroslav Šilhavý zvedl ruce k obloze. 

Co se pak dělo v kabině? „To víte, že to tam kluci řešili, ale já řekl, ať to hodí za hlavu,“ dodal Šilhavý.

Druhý poločas začal ohlušujícím pískotem. Takhle tribuny "vítaly" trojici arbitrů - snad všichni fanoušci se během přestávky doslechli, že Slavia měla vést 1:0.

Na hráčích v sešívaných dresech se to nepodepsalo: měli převahu i po pauze. Důkaz? Po standardní situaci zase dostali balon do sítě. Radost trvala snad vteřinu: Deli stál v ofsajdu.

Rozhodl Škoda

Sparta byla strašně pasivní. A přišel trest. Byl to zmiňovaný Milan Škoda, který si našel míč a Dúbravka se jen smutně ohlédl za svá záda.

Hrdina okamžiku si doběhl pro gratulace až k fanouškům, kteří jej radosti málem umačkali. 

Zato hostující mužstvo to uzemnilo. Na hřišti byl v rudém dresu vidět občas jen Costa. A to spíš proto, že několikrát od plic vynadal všem okolo - soupeřům, rozhodčímu i vlastním spoluhráčům. Nakonec to dopadlo tak, že zimbabwský bek musel předčasně do sprch. Za tři minuty viděl dvě žluté karty.

Tečku za zápasem dal v nastaveném čase někdejší sparťan Josef Hušbauer. Jeho střelu tečoval do sítě Michal Kadlec. Ano, zase poloviční „vlastenec“.

A projekt jménem Stramaccioni dostal další ránu. Jestliže v pondělní dohrávce vyhraje Plzeň nad Zlínem, bude Sparta ztrácet na první místo už deset bodů.

„Fanouškům se omlouváme. Je nám to líto,,“ uvedl kouč, který ovšem nechtěl mluvit o své budoucnosti. „Tahle práce není snadná, ale tohle nemůžu řešit. Ani tak nepřemýšlím,“ dodal.

Slavia Praha - Sparta Praha 2:0 (0:0)
Branky: 71. Škoda, 90.+2 Hušbauer. Rozhodčí: Jílek - Blažej, Dobrovolný. ŽK: Bořil, Ngadeu - Mareček, Mandjeck, Costa. ČK: 88. Costa. Diváci: 19 084

Jiří Veselý v Davis Cupu proti Nizozemsku.
Češi opouštějí elitní skupinu Davis Cupu. Veselý i Rosol padli