V evropských pohárech si Pražané připsali teprve druhé vítězství z posledních 27 zápasů. Ve 3. předkole je už za týden čeká souboj s portugalským celkem Rio Ave. První duel odehrají slávisté doma od 19 hodin.

Trenér Dušan Uhrin mladší oproti úvodnímu utkání už mohl nasadit hvězdnou útočnou dvojici Škoda - Van Kessel, přičemž nizozemská posila hrála z pravého křídla. A právě jejich spolupráce už po deseti minutách zvedla fanoušky ze sedadla.

Van Kessel se uvolnil a vnikl do vápna, kde našel Škodu a pro něj už nebyl problém z hranice malého vápna poslat míč do odkryté branky. V tu chvíli stačila Slavii jediná vstřelená branka k postupu.

"Dali jsme brzy gól, ale pak se dlouho čekalo na ten druhý. Naštěstí jsme ho dali ve druhé půli a dovedli jsme to do vítězství, které jsme potřebovali. Za Gina hovoří bilance 1+1. To mluví za všechno. Při mém gólu mi to dal před prázdnou bránu a už jsem to jen uklízel. Udělal to výborně," chválil nového spoluhráče Škoda.

Chyběla přesnost

I nadále byl Van Kessel na pravé straně hodně aktivní, ale chyběla mu přesnější přihrávka. Slavia soupeře jasně přehrávala, jenže druhý gól dlouho nepřicházel. Nejblíže k němu měl v první půli Kenija: probíjel se do ideální šance, kličkou se ale dostal z ideálního úhlu a gólmana nepropálil. Vrátil pak ještě míč do ohně, ovšem Van Kessel jen promáchl.

Ve druhé půli se domácí dlouho nedostávali k výraznějšímu tlaku. Až po hodině hry zamkli soupeře ve vápně sériemi standardních situací. Po jedné z nich propadl míč k Hušbauerovi, který velmi dobře vystřelil, ale ještě lepší zákrok vytáhl brankář Lepmets.

"Jsem rád, že jsme to psychicky vydrželi, protože to byly nervy. Chtěli jsme dát gól v první půli, což se povedlo, ale když jsme zahazovali šance, tak jsem se bál, aby to nedopadlo jako v Tallinnu," připustil trenér Uhrin.

Postupový gól

Ačkoli se Van Kesselovi v mezihře tolik nedařilo a bylo vidět, že se spoluhráči není sehraný, v 68. minutě začal Slavii splácet miliony, které za něj zaplatila Trenčínu. Po Bořilově centru se zavěsil do vzduchu a hlavou zařídil postupový gól.

"Jako tým jsme hráli velmi dobře, ale já osobně jsem nepodal dobrý výkon. Ale přišel jsem, abych byl užitečný, takže jsem rád za gól a asistenci. Věřím, že za týden ukážu větší kvalitu. Je to pro mě dobrý start, nikoli skvělý," prohlásil skromně Van Kessel.

Vzápětí měli domácí ještě několik šancí vedení pojistit, ale Kenija místo přihrávky na volného Škodu trefil jen brankáře. Slavii to ale mrzet nemuselo, jelikož Tallinn si už nedokázal vytvořit šanci na gól, který by mu vrátil postup.

"Diváci nám pomohli k druhé brance. Navíc jsme hráli zodpovědněji a dobře bránili. A někteří hráči podali výborný výkon," chválil Uhrin.

"Postoupit byla pro nás povinnost, ale lehce se to nevyvíjelo, takže úleva tam je," přiznal Škoda. "O to větší radost máme, že nás teď čeká souboj s Portugalci. Rio Ave bude určitě těžší soupeř. Ale na tu konfrontaci se těšíme," dodal.

2. předkolo Evropské ligy

Slavia Praha - Levadia Tallinn 2:0 (1:0)

Branky: 10. Škoda, 68. Van Kessel. Rozhodčí: Nicolaides - Charalambus, Georgiu (všichni Kypr). ŽK: Van Kessel - Antonov, Gatagov. Diváci: 14.856. První zápas 1:3, postoupila Slavia.

Slavia: Pavlenka - Mikula, Bílek (75. Ngadeu), Deli, Bořil - Souček, Hušbauer - Van Kessel (70. Barák), Kenija, Zmrhal (61.Mihalík) - Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Levadia: Lepmets - Podholjuzin, Morozov, Tabi Manga, Gando - Kaljumäe (80. Raudsepp), Antonov - Luts, Mirančuk, Kobzar (80. Gatagov) - Hunt. Trenér: Prins.