Jak se to vůbec seběhlo, že jste se dostal do Bohemky?
Nabídku jsem dostal ještě v prosinci a dohodli jsme se na podmínkách. O Bohemce jsem se dozvěděl jenom pozitivní věci, že je to klub s velkou tradicí a v historii toho dokázal mnoho vyhrát. Navíc má velice nadšené fanoušky. Doufám, že je jejich fandění brzo zažiju na stadionu.

Jaké jsou vaše první dojmy?
Líbí se mi tu, a to hodně. Samozřejmě, že budu potřebovat nějaký čas na to, abych si zvykl na nový klub, na novou zemi. Jsem v Praze a v Čechách poprvé, ale těším se na to.

Co všechno víte o Bohemce a českém fotbale?
Znám hodně hráčů, kteří působili v Petrohradu, kde byl také trenér Petržela, takže už tehdy jsem se o Bohemce dozvěděl. Samozřejmě, že jako každý znám i Antonína Panenku, četl jsem o tom, co všechno dokázal.

Také čtěte: Kabajev? Takového hráče potřebuje každý, říká kouč Bohemky Koubek

Už víte, jaký vás čeká první ligový zápas jarní sezony?´
Na Spartě! Musíme se na to pořádně připravit, vím, že to nebude nic lehkého. Ale pokud dostanu šanci, tak se samozřejmě pokusím vstřelit nějaký ten gól.

Takže tušíte, jaký fotbal vás v naší lize čeká?
Mám jasnou představu, když přišel trenér Petržela do Petrohradu, také vyznával fyzicky náročný fotbal, agresivitu. Vím, že tady hrajete takový fotbal, tvrdý a důrazný. Mně se takový styl líbí a jsem na to připravený. Už jsem tu jeden zápas zimní ligy odehrál a bylo to přesně takové. A byla pořádná zima. Ale vyhráli jsme, byl jsem po utkání spokojený.

Byla vám zima? Ruští fotbalisté si na to často nestěžují.
Tak nebylo to pro mne nic nezvyklého, ale zima byla. (směje se)

Máte pověst kanonýra, bude v české lize těžší se prosadit?
Jsem útočník, je to moje práce. Aby člověk mohl dávat branky, musí být vždy stoprocentně připravený, nejenom fyzicky, ale i psychicky. Jsem připravený nabrat tu správnou formu v obou směrech, aby to bylo co nejlepší. Tady na soustředění to musíme přetrpět, všechno se nám to v dobrém vrátí.

V týmu působí Estonec Slim Luts, znáte se s ním?
Znám ho, hráli jsme proti sobě v estonské lize. Nejsme nějací velcí přátelé, ale známe se dobře. Musím říct, že o Bohemce mluvil velice pěkně, že je tu přátelská parta, vedení klubu, mluvil hezky i o fanoušcích. Viděl jsem i jeho zápasy proti Slavii v Evropské lize.

Čtěte také: Posila Viktorie Hájek: Podmínky v Plzni u nás asi nemají konkurenci

Máte nezvyklé číslo dresu 99, proč jste si ho vybral?
V poslední době mi nosil štěstí, proto jsem o něj požádal i tady.

Česky už jste něco pochytil?
Chci se učit, mnoho slov je podobných, když někdo mluví, tak rozumím tomu, co říká, rozumím i pokynům trenéra. Potřebuju jen víc času. Už umím říct „dobře" a „dobrý den". Trenér Koubek se mnou mluví rusky i Tomáš Čížek umí výborně, hodně mi pomáhá.

Kolik gólů budete chtít nastřílet?
Já si nerad dávám takové cíle, budu chtít dát gól v každém zápase, z každé šance. Uvidíme, jak se mi bude dařit.

ONDŘEJ ZLÁMAL