„Čekal jsem to, žijeme v Čechách," říkal po zápase smutným hlasem.

Jak to myslíte?

Pánové, já mám svědomí čisté. Plzni nic nedlužím, svoji práci jsem si tady odvedl. Reakce fanoušků mě mrzí, ale s nic s tím neudělám. Teď jsem ve Spartě a chci pro ni odvádět maximum.

Proč se Spartě zápas nepovedl? V čem byli vaši bývalí spoluhráči lepší?

Nechci mluvit o nich, budu hodnotit jen nás. Předně: náš výkon byl pasivní. Když Plzeňáci šli po vyloučení do deseti, mysleli jsme, že budou jen bránit, což jim ale není vlastní. Taky se zase potvrdilo, že mají jedovaté brejky, i kvůli tomu jsme prohráli.

Mluvil jste o vyloučení plzeňského kapitána Procházky, ale nečekal jste, že vás nakopne už neproměněná Ďurišova penalta?

V hlavě mi blesklo, že jsme dostali novou šanci a můžeme začít jinak. Nestalo se. Chyběla nám finální fáze a vpředu jsme nic nepředvedli, takhle to nejde. Dostaneme se maximálně před vápno a konec.

Mimochodem, proč Sparta dlouhodobě nezvládá velké zápasy?

Nevíme, co děláme špatně. Kdybychom to tušili, jsme lepší. Třeba dneska jsme chtěli Plzeň ve druhé půli přitlačit a nechat ji běhat, ale byli jsme moc uspěchaní a bez tempa. Dokud nebudeme tyhle zápasy zvládat, nebudeme moct jít do trháku.

Přitom na Schalke jste v Evropské lize senzačně remizovali.

Možná to bylo tím, že jsme tam nejeli jako favorit a neměli co ztratit. Byli jsme uvolněnější a podle toho to vypadalo. V Plzni na nás dolehlo očekávání, takže se dá říct, že problém je v našich hlavách. Nikde jinde.

Vy i Plzeň máte 26 bodů. Má teď někdo výhodu?

Měli jsme povedenou sérii a teď se nám jeden zápas nepovedl. Do konce sezony zbývá 18 kol, stát se může cokoliv. Vzpomeňte si, jak Plzeň minule nečekaně prohrála v Brně. Ale musíme začít u sebe a zvládat velké zápasy. Jinak se nepohneme.

Martin Mls