Od zvláštního zpravodaje Deníku

„Asi byste byl spokojen s remízou, že?“ zazněla otázka a Karel Jarolím, kouč fotbalové Slavie, se rozesmál. „Asi jo…“ A následně přiznal: „Každý bodový zisk by nás měl posílit.“

První zápas v nové lize

Český mistr vstoupí do nově vytvořené Evropské ligy utkáním proti celku FC Janova.

A „předzápasové okolnosti“ vypadají hodně smolně. Tak nepříjemně, že neklidná cesta letadlem z teplé Prahy do deštěm skrápěného přímořského města je přesně vystihla.

Proč?

Za prvé.Janov po třech kolech překvapivě vede italskou ligu, jeho divácky atraktivní hra je na Apeninském poloostrově velebena a město zachvátila fotbalová horečka. Klub navíc nastupuje v evropské soutěži po sedmnácti letech.

„Euforie je vážně velká, i proto o nějakém podcenění ze strany Janova nemůže být vůbec řeč. A pozor, jestli Slavia otevře hru, dostane debakl, protože v Itálii se každá chyba trestá,“ řekl Tomáš Skuhravý.

Kanonýr a jeden z nejslavnějších hráčů v celé historii klubu FC Janov měl lví podíl na tom, že před zmíněnými sedmnácti lety se Janov senzačně dostal až do semifinále Poháru UEFA.

Janov neřešil, maturoval

V pondělí maturoval ve Zlíně na průmyslovce, dnes nastoupí v Evropské lize proti italskému Janovu. Ta druhá činnost je Ondřeji Čelůstkovi, dvacetiletému fotbalovému obránci, rozhodně bližší…

„Doufám, že plasty se nikdy živit nebudu,“ rozesmál se Čelůstka v narážce na obor, který ukončil. „Bylo to na střední polytechnické průmyslovce,“ dodal Čelůstka.

A z kolika předmětů maturoval? „Jen z jednoho, z praktické zkoušky. Jinak čtyři teoretické jsem udělal už vloni, za čtrnáct,“ sdělil obránce součet známek, které vyfasoval. Konkrétnější být ale nechtěl. Neprozradil ani, jak byl ohodnocen z praktické zkoušky. „To bych radši nekomentoval,“ usmál se Čelůstka. „Ale jednička to nebyla.“

Za druhé.Slavii se opět rozrostla marodka, sedm hráčů s týmem kvůli špatnému zdravotnímu stavu vůbec neodletělo včetně zkušených borců Hubáčka, Jaroslava Černého a Vlčka.

„Ten má svalové problémy a na úterním tréninku se ukázalo, že do zápasu ho nepustí,“ upřesnil kouč Jarolím.

Přitom mazáci typu Vlčka mohou Slavii hodně chybět. I kvůli tomu, aby (tentokrát) ustála začátek duelu. Za poslední dvě sezony totiž na hřištích favorizovaných soupeřů skoro vždy poprvé inkasovala do desáté minuty (v pěti případech ze šesti).

„Samozřejmě, že to bude jedna z věcí, která bude rozhodovat. Nesmíme jít do zápasu s přehnaným respektem,“ nabádá Jarolím své svěřence.

Málo vídaný systém

Sám se však netajil tím, že soupeř jeho osobně o velkých kvalitách přesvědčil. „Už v loňské sezoně jsem je sledoval a musím říct, že na mě udělali velký dojem,“ složil Jarolím kompliment svému protějšku Gianu Pierovi Gasperinimu, kouči, jenž je brán za hlavního strůjce janovského úspěchu.

„Hrají málo vídaným systémem3 –4 – 3, ovšem mají ho velmi dobře propracovaný. Ale Siena, kde nastupuje můj syn Lukáš, tam kupodivu dokázala vyhrát 3:1. Jaký byl recept? Jednoduše dali dva góly do poločasu a bylo rozhodnuto,“ smál se Jarolím…

Předpokládané sestavy

Janov: Amelia – Tomovič, Papastathopulos, Moretti – Rossi, Zapater, Milanetto, Criscito – Mesto, Crespo, Palacio. Trenér: Gasperini.
Slavia: Vaniak – Krajčík, Suchý, Vomáčka, Čelůstka – Vasiljevič, Belaid, Volešák, Ragued, Hloušek – Šenkeřík. Trenér: Jarolím.

Rozhodčí: De Sousa – Dos Santos, Nogueira, brankoví asistenti: Costa a Moreira (všichni Port.)