„Lafata je výjimečný, byl to rozdílový hráč zápasu," řekl trenér Slavie Miroslav Beránek. „Slavia bojovala ze všech sil a hlavně ve druhé půli byly příležitosti na obou stranách, ale my jsme je využili, soupeř ne, takže jsme ti šťastnější a bereme body," přidal trenér Sparty Vítězslav Lavička.

První poločas se hrál s velkým nasazením, ale opatrně. Jedinou šancí byl dlouho jen únik Milana Škody, který mohl jít sám na sparťanského brankáře Bičíka, ale špatně si zpracoval míč a z brejku nakonec nebylo nic. „Začali jsme s přílišným respektem, bylo vidět, že pro většinu hráčů je to první derby," prohlásil trenér Slavie Miroslav Beránek.

Sparta postupně přebrala aktivitu a poprvé výrazně zahrozila v 35. minutě, kdy Lafata po Costově přiťuknutí minul hlavou na malém vápně míč. Vzápětí vyvolal velké emoce souboj hostujícího Kadeřábka s Černým, který zahrál rukou, rozhodčí však k velké nevoli hráčů i fanoušků Sparty nařídil jen roh.

Slavia spoléhala na rychlé brejky a standardní situace a ke slovu se dostala v závěru poločasu. Nejprve Juharova střela z úhlu na vzdálenější tyč protáhla Bičíka a v předposlední minutě po rohu nebezpečně hlavičkoval Škoda, jenže trefil pouze padajícího obránce Kadeřábka.

Hned v úvodu druhé půle po Kadeřábkově centru střílel Lafata, domácí gólman Hrubeš se ale překvapit nenechal. Jen o pár vteřin později se na opačné straně zaskvěl Bičík, když akrobaticky vytáhl Škodovu hlavičku mířící pod břevno. „Nebyl to nijak těžký zákrok, šlo mi to přímo nad ruce," řekl sparťanský brankář.

Degradace všech předchozích gólů

„Tím, že jsem to nedal, tak jsem degradoval všechny předchozí góly," posteskl si Škoda. „Je to škoda, protože šancí jsme měli spoustu a prohráli jsme si to jejich neproměňováním," do­dal.

Když v 51. minutě zahodili velké šance Černý se Škodou, udeřila z nenápadné akce Sparta. Po Kadeřábkově centru v souboji kapitánů Latka neuhlídal Lafatu, který se nemýlil. O šest minut později mohl letenský střelec přidat další gól, protože rozhodčí po Latkově ruce nařídil penaltu. Lafata ale pokutový kop poslal jen do břevna. „Šetřil jsem se, abych nemusel dávat peníze do kasy za hattrick," usmál se Lafata. „Ale vážně… Počkal jsem si na pohyb brankáře, ale bohužel jsem to přestřelil," řekl Lafata.

Slavia mohla zaváhání hostujícího kapitána potrestat o 20 minut později. Nejprve osamoceného Zmrhala před brankou po brejku vychytal Bičík a podruhé v ideální pozici mířil Škoda hlavou těsně vedle. „Hlavička to byla nebezpečná, ale hůř mi bylo při Zmrhalově střele, protože tam byl úplně sám na velkém vápně," řekl Bičík. „David má velký podíl na udržené nule a třech bodech. Podal skvělý výkon," dodal Lavička.

Rozhodčím nařízená přestávka

Zápas poté na několik minut přerušil kouř z dýmovnic domácího kotle a rozhodčím nařízená přestávka vzala Slavii vítr z plachet. Červenobílí se už do konce zápasu na nic nezmohli a v 81. minutě inkasovali po Lafatově dorážce podruhé. Pro kapitána Sparty to byl šestý gól v posledních čtyřech zápasech.

„Zradili nás fanoušci," poznamenal Beránek. „Jako mají při zápase zkraty hráči, tak tentokrát to byli jednotlivci z řad fanoušků. I když toho, kdo tu dýmovnici hodil, já za fanouška nepovažuju," dodal.

Slavia potřetí za sebou vyšla v derby střelecky naprázdno a prohrála čtvrtý ligový duel za sebou. „Prohra se Spartou s mančaftem nic neudělá. Sparta je daleko déle pohromadě a objektivně má kvalitnější tým," uvedl Beránek.

Sparta naopak prodloužila ligovou sérii neporazitelnosti na čtyři zápasy a naladila se na druhé vystoupení v základní skupině Evropské ligy, které sehraje ve čtvrtek s Bernem.

Při pražském fotbalovém derby zadržela policie 33 fanouškůPřes tři desítky fotbalových fanoušků zadrželi policisté při sobotním derby Sparty a Slavie v Praze. Častým důvodem bylo použití pyrotechniky, ale policisté zaznamenali také strkanice mezi příznivci týmů. Řekla to mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Nejvíce lidí, zhruba třetinu ze zadržených, policisté předvedli na služebny kvůli vyhazování petard z tramvaje v centru města. „Objevily se také potyčky, několik lidí také neuposlechlo výzvy policistů," doplnila Zoulová.

Dokonce přímo při zápase na stadionu v Edenu přerušil hru na několik minut kouř z dýmovnic domácího kotle a rozhodčím nařízená přestávka vzala Slavii vítr z plachet. Fotbalisté Sparty nakonec porazili Slavii 2:0 a vyhráli čtvrté derby pražských „S" za sebou.

Hlasy po utkání

Miroslav Beránek (trenér Slavie): „Začali jsme s přílišným respektem, bylo vidět, že spousta hráčů hraje derby poprvé. Postupně jsme si ale na hru Sparty zvykli. I když v první půli měla převahu, moc vyložených šancí nebylo. Do druhé půle jsme naopak vstoupili aktivně. Když se lámal chleba, my jsme šance bohužel neproměňovali. Vychytával nás Bičík. Pak jsme obdrželi gól ze standardky. Znovu jsme měli šance, zase nás zradila koncovka. V době našeho náporu nás zradili i fanoušci. Mrzí mě to, to samé se nám už stalo s Brnem. Jako někdy mají hráči zkraty v utkání, tentokrát to byl zkrat z řad jednotlivců. Kdo to tam hodí, toho já nepovažuji za fanouška. Vypadli jsme z tempa a přišel druhý gól. Sparta byla kombinačně zdatnější, ale rozhodujícím faktorem byly naše neproměněné šance. Lafata je asi výjimečný, byl to rozdílový hráč utkání. Prohra se Spartou s mančaftem nic neudělá. Sparta je delší dobru pohromadě a má kvalitnější tým. Rád si prohlédnu některé situace v pokutovém území na videu."

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): „Myslím, že jsme viděli velmi dobrý zápas. My jsme ti šťastnější, kteří vyhráli a berou body. Jsem rád, že naši kluci ukázali dobrou organizaci hry a hlavně odhodlání vyhrát. Slavia bojovala ze všech sil. Zápas hlavně v průběhu druhé půle nabídl šance na obou stranách, my jsme své šance využili. První branka byla určující pro další vývoj, měli jsme krátce nato šanci navýšit vedení, ale neproměnili jsme penaltu. Týmu, který takový moment přečká, to přinese odhodlání a naději na dobrý výsledek. Slavia si krátce nato připravila několik nadějných situací, které i díky výborným zákrokům Davida Bičíka nevyužila. David má velký podíl na tom, že jsme tu vyhráli. Jsem rád, že jsme pak dokázali navýšit skóre. Pepa Hušbauer musel odstoupit kvůli zranění."

Martin Latka (kapitán Slavie): „Jakmile Lafata dostane trošku prostoru, dokáže to zužitkovat. I u toho prvního gólu si to našel velmi dobře. Byla to i moje chyba, měl jsem tam jít dřív, nebo jsem měl být výš postavený. Byl jsem k tomu nejblíže. Tolik šancí jsme si tady asi ještě letos nevytvořili. Měli jsme minimálně na bod, Sparta vytěžila z minima maximum."

Milan Škoda (útočník Slavie): „Měli jsme spoustu šancí, tři z toho dá se říct stoprocentní. Prohráli jsme si to tím, že jsme nedávali šance. Ta moje byla obrovská. Když nedám přesně takovou šanci, degraduje to vše, co jsem předtím proměnil. Je to veliké zklamání."

Jaromír Zmrhal (záložník Slavie): „Ta moje neproměněná šance mě mrzí z celého zápasu asi nejvíc. Bylo to za stavu 0:1, mohli jsme vyrovnat. Navíc jsme měli tlak a ještě jsme pak třeba mohli přidat další gól. Asi jsem to málo obstřelil. Nemusel jsem dávat takovou ránu, mohl jsem to víc zatočit. Určitě jsme aspoň na bod měli."

David Lafata (kapitán Sparty): „U první branky mě pěkně trefil Bořek Dočkal do náběhu a u druhého jsem se bál, abych to nepřekopl jako s Hradcem, ale naštěstí jsem to tam dotlačil tělem. U penalty jsem se šetřil, abych nemusel dávat do kasy peníze za hattrick. Počkal jsem si na pohyb brankáře, ale bohužel jsem to přestřelil."

David Bičík (brankář Sparty): „Proti Slavii jsem nastoupil podruhé a zase je to výhra 2:0. Doufám, že to tak bude ještě pár let pokračovat. Nejhůř mi bylo ve druhé půli, kdy tam byl Zmrhal sám na velkém vápně. Škodova hlavička mi šla přímo nad ruce, takže to nebyl zase tak těžký zákrok. Přerušení kvůli dýmovnici nám asi pomohlo, ale je dobře, že to rozhodčí zastavil. Sám jsem na něj křičel, že není vidět na míč. Je to škoda, protože fanoušci si tím sami kazí vlastní kredit."

9. kolo první fotbalové ligy: Slavia - Sparta 0:2 (0:0)Branky: 53. a 80. Lafata. Rozhodčí: M. Paták – Wilczek, Moláček. ŽK: Latka, Piták, Baéz – Costa. Diváci: 16.661.

Slavia: Hrubeš – Dobrotka, Latka, Bílek, Juhar – Kodr (69. R. Hrubý), Baéz – V. Vukadinovič (61. Piták), Zmrhal, M. Černý (87. Petr) – Milan Škoda. Trenér: Beránek.

Sparta: Bičík – Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa – Matějovský, Vácha, Hušbauer (49. Konaté) – Dočkal (90. Mareček), L. Krejčí – Lafata (88. Bednář). Trenér: Lavička.