Loni ji vyhrála Sparta Praha B a postoupila do II. ligy, letos se postup ani sestup nikoho z reprezentantů metropole netýkal. I když ne tak docela…

Nejlepší z kvarteta Sparta Krč po celé jaro bojovala s béčkem Slavie o třetí místo tabulky a nakonec také úspěšně, ani to jí ale nepomohlo odvrátit katastrofu v podobě ekonomického kolapsu. Navzdory faktu, že v čele klubu stojí rektor Vysoké školy ekonomické…

Krč nemá finance na další důstojný chod týmu ve třetí lize a bude hrát od nové sezony v pražském přeboru, tedy o dva soutěžní stupně níže.

Místo ní se objeví v ČFL nováčci Loko Vltavín a Motorlet. Prvně jmenovaný tým z Holešovic postoupil přímo, vyhrál totiž divizi A. Motorlet skončil na druhém místě za ním a postoupil dodatečně právě díky odstoupení Krče. ČFL tak bude mít v ročníku 2009/10 pět účastníků z hlavního města, konkrétně béčka Slavie a Viktorie Žižkov, Vyšehrad, Loko Vltavín a Motorlet.

Sparta Krč: „Sestup“ ze třetí příčky tabulky

Krč - Je to smutný, ale zdaleka ne ojedinělý fotbalový příběh. Ještě v loňské sezoně hráli fotbalisté Sparty Krč II. ligu a po se-stupu dokonce mysleli na rychlý návrat do profesionálního fotbalu. Místo toho je však nyní čeká pouze „masová“ sféra naší kopané.

„Sparta Krč bude od příští sezony hrát v pražském přeboru,“ oznámil s hořkostí v hlase sportovní ředitel Juraj Šimurka. „Něco jsme tady vybudovali, dostali se nejvýš v historii klubu a teď je to pryč…“

Právě on měl coby trenér lví podíl na tom, že Krč alespoň na rok nakoukla do II. ligy. V posledních 28 letech hráli bílomodří vždy minimálně divizi, ať už jako TJ Montáže, nebo i po návratu k názvu Sparta Krč. Přebor okusí poprvé od ročníku 1981/82.

Smutné oslavy

Dva Matějkovy góly v derniéře právě skončené sezony v Liberci zajistily Krči celkově třetí místo v ČFL. Svěřenci trenéra Jiřího Formánka tedy byli dokonce nejlepší z kvarteta pražských zástupců ve třetí lize, ale ani to jim nepomohlo, aby našli partnera, jenž by zabezpečil klub i pro příští roky.
„Je to velká škoda už jen kvůli tomu, že Sparta Krč oslaví příští rok stoleté výročí,“ připomněl kapitán týmu Marian Viskup. Teď si může hledat nové angažmá, stejně jako jeho dosavadní spoluhráči.

„Myslím, že námi zůstala velmi kvalitní práce. Hráčů i realizačního týmu. Před sezonou jsme měli cíl umístění v horní třetině tabulky. Třetí místo je malý zázrak,“ uvedl Formánek.

SK Sparta Krč

V ČFL 3. místo, 15 – 12 – 7, 57 bodů
(loni sestoupili z II. ligy)
Nejlepší střelec: 7 – Matějka.
Brankář: 9x čisté konto – Frydrych (jen na podzim, na jaře chy-tal za Čáslav).

Slavia B: Mizerná muška i s jednadvaceti střelci

Strahov -Solidní sezonu mají za sebou fotbalisté slávistického béčka. Loni se v ČFL zachraňovali před pádem do divize, což se nakonec podařilo hlavně díky příchodu trenéra Miroslava Janů. A po přechodu z Xaverova na Strahov loni v létě bývalý obránce Slavie posunul tým letos do nejvyšších pater soutěže. Po podzimu byl dokonce druhý za Vlašimí, nakonec je čtvrtý.

Jaro už bylo výrazně slabší. Rozdíl oproti podzimu byl značný. V první polovině sezony získali mladí slávisté 33 bodů a v 17 zápasech inkasovali pouhé čtyři (!) góly, na jaře ale nastřádali o deset bodů méně. Přednost před výsledky dostalo experimentování, tedy zkoušení dalších nadějných fotbalistů s perspektivou probojovat se do kádru mistrovského A-týmu.

Už na jaře to dokázali dva hráči, stoper Jan Hošek a krajní záložník Milan Černý, který znovu získal formu po dlouhodobém zranění.

Nervali se o postup

„Po podzimu tu byla šance porvat se dokonce o postup do druhé ligy, ale domluvili jsme se, že tomu necháme volný průběh. Možná, pokud bychom v zimě víc posílili, tak šlo o postup hrát. Ale byla tam další silná mužstva jako Vlašim nebo Písek, takže to skončilo tak, jak to skončilo. Na podzim jsme dostali jen čtyři branky, což byl unikát, ale na druhou stranu útočná fáze nebyla ideální,“ hodnotil Janů.

„Nebyla ideální“ je slabé slovo. Slavia B dala nejméně gólů společně s posledním Letohradem (35), i druhý sestupující Náchod vstřelil o tři víc. Přesto se o slávistické trefy podělilo neméně než 21 hráčů.

„Byla řada zranění, poslední kola už jsme dohrávali v útoku s dorostenci,“ připomněl kouč.

Slavia Praha B

V ČFL 4. místo, 16 – 8 – 10, 56 bodů
(oproti loňsku o deset míst výš)
Nejlepší střelci: 4 – O. Honka a Tafat.
Brankář: 9x čisté konto – Diviš.

Viktoria Žižkov B: Opak vlastního áčka

Horní Počernice -Na okraji Prahy, stranou zájmu diváků a už úplně médií. Přesto s vynikajícím výsledkem v podobě páté příčky v konečné tabulce ČFL. Taková byla nováčkovská sezona béčka Viktorie Žižkov v jeho historicky prvním startu ve třetí nejvyšší soutěži.

Pozoronost žižkovských fanoušků i médií na sebe strhával marný boj Viktorky o záchranu v I. lize i eskapády klubového vedení, jež tahalo „z klobouku“ nové trenéry jako králíky. O béčko nebyl čas se zajímat, přesto se nakonec stalo jakousi bílou žižkovskou vránou. „Páté místo je víc, než jsme čekali,“ uvedl trenér Roman Veselý. „Ja to maximum, vždyť čtvrtá Slavia B měla o deset bodů víc. Na druhou stranu jsme ji ale v obou zápasech porazili.“

Svěřenci pronikli do áčka

Veselý vede Žižkov B dva a půl roku, nejprve ho záchranil v divizi, druhý rok s ním postoupil a hned s ním pronikl mezi širší špičku třetí ligy.
Nejde ale jen o samotné výsledky B-týmu, důležitý byl hlavně fakt, že do áčka postupně pronikli gólman Kolář a Folwarczny, druhou ligu si teď možná zahrají i Hřebeček, Brabec či Jiří Novák. Nebo i další „produkty“ Veselého práce.

„Nejde jen o mě, velký podíl na tom má i můj asistent a vedoucí týmu Miloš Trinkmoc,“ zdůraznil kouč. Veselý byl po pádu áčka Viktorky do II. ligy jedním z adeptů na post hlavního kouče, nakonec bude asistentem Vlastimila Petržely. Ale B-tým v ČFL povede paralelně dál.

Viktoria Žižkov B

V ČFL 5. místo, 13 – 7 – 14, 46 bodů
(nováček, loni postoupil z divize)
Nejlepší střelec: 5 – Turek a Pokorný.
Brankář: 9x čisté konto – Š. Kolář.

Slavoj Vyšehrad: Trenéři splnili úkol a odcházejí

Vyšehrad -Jiří Hruška a Radek Zenkl. Dva trenéři Slavoje Vyšehrad, kterým se podařilo zachránit jak A-tým v ČFL, tak i béčko „šemíků“ v pražském přeboru, končí. „Mám své civilní zaměstnání a tři a půl roku u mužstva byly tak akorát dost,“ řekl Hruška. Se svým odchodem byl tedy vcelku srozuměn, zato jeho asistent projevil zklamání. „Nečekal jsem, že budu odvolán,“ přiznal Zenkl.

Oba měli přitom nesmírně těžkou úlohu. „Podmínky v klubu jsou spíš divizní,“ řekl Hruška. Spousta hráčů mu ještě před sezonou a pak i během podzimu „utekla“ za bývalými funkcionáři Vyšehradu Dragounem a Zvoničem do Řevnic, jež hrály o postup do divize. V béčku to bylo ještě složitější, nebylo moc odkud brát. Už jen proto, že dorostenci hrají jen pražský přebor a i zde se jen s obtížemi zachraňovali. A když pak přišla i zranění, bylo zle.

Venku ani jednou nevyhráli

Od počátku sezony se dalo vytušit, že Vyšehrad bude hrát o záchranu. Naštěstí pro něj zvládl doma zápasy hlavně s podobně ohroženými týmy, a to se ukázalo být rozhodující pro setrvání ve třetí lize. Venku totiž, jako jediný v osmnáctičlenné soutěži, ani jednou nedokázal zvítězit.

A co bude dál? Tým přebírá po Hruškovi bývalý reprezentant a čs. Fotbalista roku 1984 Jan Berger. Z hráčů už skončil Penner, na hostování do Čáslavi odešel Janda. Na zkoušce v druholigových týmech jsou i další dva hráči Slavoje, Pechar ve Vítkovicích a Nadrchal ve Vlašimi.

FK Slavoj Vyšehrad

V ČFL 16. místo, 8 – 14 – 12, 38 bodů
(oproti loňsku o tři místa níže)
Nejlepší střelec: 6 – Oudahar.
Brankář: 9x čisté konto – Víšek.