Zavzpomínat na dávné či méně dávné bohatýrské okamžiky českého fotbalu mohou čtenáři u nové knihy Hrdinové, kterou v listopadu vydává vydavatelství Yinachi. Autoři Ondřej Fuczik a ilustrátor Vojta Šeda v ní sledují příběhy třiceti vybraných fotbalistů, kteří psali historii tuzemské kopané. Na 250 stranách publikace se představí třeba Pepi Bican, Josef Masopust, Andrej Kvašňák, Ivo Viktor, Antonín Panenka i Petr Čech nebo Pavel Nedvěd.

Josef Bican.
Stadion Josefa Bicana? Tohle spojení zřejmě neklapne

Fotbal jako součást naší historie 

„Chtěl jsem udělat knížku o fotbale, která tu ještě nebyla. Knihu o našich fotbalových hrdinech, o výjimečných postavách české kopané. Knížku nejen pro fandy. Chci ukázat fotbal jako součást našeho života a naší historie,“ říká Fuczik. Jeho texty doplňují ilustrace a také komiksové příběhy uznávaného umělce Šedy. „Na fotbale mám rád jeho bezprostřednost a to, že mu rozumějí všude na světě,“ komentoval práci na knize Hrdinové.

Záměrem vydavatelství Yinachi bylo ukázat současným fanouškům, znechuceným skandály fotbalového svazu i nesčetnými výstřelky různých hráčů, povznášející minulost české kopané. Ne snad, že by dřív probíhalo všechno v duchu fair play, příběhy zmíněných velikánů ale přesto mají co říct i dnes. A nejmladší generace fotbalových diváků už často ani nezná jména, která v minulých dekádách patřila na českých pažitech k nejuctívanějším.

OCENĚNÝ. Antonín Panenka přijal z rukou prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy 1. stupně.
Panenka si domlouval s Klausem golf i operaci

Syn neznal Panenku 

Kde se vzal nápad na publikaci? Robert Peňažka z vydavatelství Yinachi si vzpomněl na reprezentaci. „Všechno to u mě začalo na kvalifikačním zápase. Po několika hodinách zápasů a několika probdělých nocích se synem na hře FIFA 2014, 2015 a 2016 jsem ho konečně poprvé vzal na živý nároďák. Událost jako řemen, a navíc o poločase v útrobách stadionu potkáme pana Panenku. „To byl Panenka,“ říkám nadšeně mladému. „Ale tati, panenka je přece kick na YouTube,“ odvětil sebevědomě.“

Publicista byl v šoku: „Ptal jsem se udiveně: „Ty neznáš Antonína Panenku, po kterém se ten kop jmenuje?“ Odpověď? „Neznám, nikdy si mi o něm tati neřekl.“ Zastyděl jsem se a měl jsem jasno. Jestliže můj syn neznal Antonína Panenku, který byl pro mě romantickým hrdinou, tak kolik takových malých kluků v Česku bude?“ Nepříliš slavná současnost by neměla zastínit velké kapitoly z dějin českého fotbalu. Kniha Hrdinové se je snaží připomenout.

Josef Bican.
Josef Bican. Od úmrtí nejlepšího střelce století uběhlo patnáct let