Zatímco loni hrála Sparta v posledním utkání základní skupiny o všechno, teď se nachází v odlišné situaci. Před čtvrtečním zápasem na hřišti APOELu Nikósie už má postup do jarního play off jistý, takže na Kypru půjde jen to, zda v konečném pořadí tabulky skupiny K obsadí první, nebo druhé místo.

Lafata a spol. jsou momentálně o dva body druzí za Schalke, které stejně jako Letenští v soutěži ještě neprohrálo. Pražané se na první pozici posunou v případě, že porazí APOEL a bundesligový celek ztratí body na hřišti Asterasu Tripolis. "Není to v našich rukách, i když šance tu je. My jsme rádi, že na Kypru nemusíme hrát o postup," řekl trenér Zdeněk Ščasný.

Proti Nikósii se bude muset obejít bez potrestaného Ladislava Krejčího, zraněného Josefa Hušbauera a brankáře Davida Bičíka, jenž dostal volno. "Vyzkoušíme nové hráče, jednak abych je viděl a také proto, abych ostatní nechal být, protože dohrávali podzim ve stavu, ve kterém by za normálních okolností nenastupovali," prohlásil kouč.

Sparta nemá výrazný talent

Ščasný přiznal, že dokonce uvažoval o tom, že by na Kypr vzal některé hráče z juniorských výběrů. "Věřte tomu, že kdybychom tam viděli takovou individualitu, která by si zasloužila šanci v takovém zápase, tak to uděláme," uvedl osmapadesátiletý trenér.

"Ale nikdo takový není. Máme silná mužstva, ale že bychom viděli nějaký výrazný talent, tak to ne. Jsou tam kluci, kteří když budou pracovat, tak mají šanci dostat se do áčka. Ale není to o tom, že by si teď někdo řekl o šanci v pohárovém zápase," vysvětlil.

Návrat do známých a oblíbených míst

Pro Ščasného je zápas v Nikósii také návratem do známých a oblíbených míst, protože v minulosti na Kypru působil. "Odstartoval jsem tam trenérskou kariéru, ale hlavně jsem se tam naučil řecky, což mi pak otevřelo dveře do Řecka," připomněl někdejší angažmá v OFI Kréta nebo Panathinaikosu Atény.

"Změnilo mi to život, ale tak to bývá, vždycky jsou nějaké křižovatky, kde se vydáte tam, nebo tam. Ale je to historie, už sem jezdím jen na dovolenou," řekl Ščasný. "Spíš mi to teď přineslo hodně vzpomínek na kamarády, kteří mi volali, že se za mnou přijdou podívat, ale asi na všechny nebudu mít čas," dodal.

Čtěte také: Sparta slaví. Porazila Tripolis a postoupila do jarních vyřazovacích bojů