Týden po skončení první fotbalové ligy se opona zavřela i za dalším ročníkem druhé nejvyšší tuzemské soutěže. V sobotu odpoledne bylo na programu kompletní 30. kolo. O ničem podstatném však už osm zápasů rozhodnout nemohlo.

To zásadní totiž bylo jasné předem. Fotbalisté Bohemians 1905 měli před sobotním kolem v čele tabulky desetibodový náskok a v domácím střetnutí s Ústí nad Labem je především čekala oslava návratu mezi elitu.

Druhé místo Čáslavi už bylo také zajištěné, ačkoli nad budoucností tohoto klubu se stále vznáší otazníky.

A žádné tajemství neskrývala ani situace na opačném pólu tabulky. Sestup Fulneku byl jasný už hodně dlouho a i na trpkém osudu HFK Olomouc se při zápase ve Vítkovicích už nic změnit nemohlo.

Vyprodaný ďolíček

Do pražského ďolíčku přijeli v posledním kole druhé ligy hráči Ústí nad Labem. A dokázali na půdě jasně prvních Bohemians 1905 vyhrát 1:0. Postupové oslavy to však domácím příliš nezkazilo.

Zápas se hrál v bouřlivé atmosféře vyprodaného stadionu a rozhodně nenabídl jen nějaké exhibiční rozloučení s ročníkem. Hráči obou celků bojovali o každý míč. Jediný gól zápasu padl po půlhodině hry, kdy nehlídaný Veverka doklepl zblízka míč za Sňozíka a rozjásal hrstku severočeských fanoušků.

Trojannahradil Morávka

Během druhého poločasu si Bohemians vytvořili několik dobrých šancí na vyrovnání, žádnou ale neproměnili. Největší vzrušení na tribunách tak způsobilo střídání krátce před koncem, kdy z trávníku odešla mladá hvězda Jan Morávek a místo ní naskočil herec Ivan Trojan.

Třiačtyřicetiletý herec si sice do míče příliš nekopl, přesto mohl po závěrečném hvizdu slavit spolu s plným ďolíčkem návrat do nejvyšší soutěže. „Pokyny pro něj byly jednoduché. Najdi si co nejvíc balónů. Porval se s tím dobře,“ pochválil kouč „klokanů“ Hoftych překvapivou posilu Trojana.

Chtěl bych se někdy vrátit

Zároveň se jednalo o pravděpodobně poslední Morávkův zápas v zelenobílém dresu. V létě totiž asi odejde do zahraničí.

„Byl to skvělý rok, budu na něj dlouho vzpomínat,“ zhodnotil právě skončený ročník talentovaný záložník. „Atmosféra tu byla vždycky úžasná a určitě bych se chtěl do Bohemky ještě někdy vrátit,“ dodal Morávek.

VÝSLEDKY 30. KOLA DRUHÉ LIGY:

Bohemians - Ustí 0:1, Čáslav - Třinec 2:1, Fulnek - Jihlava 0:2, Karviná - Hradec Kr. 2:1, Slovácko - Opava 2:1, Sokolov - Most 5:0, Sparta B - Dukla 1:0, Vítkovice - HFK Olomouc 1:1.