Nejvíce otazníků se vznáší právě nad situací ze soboty. Obhájce titulu uhrál na půdě Olomouce jen remízu 1:1, poprvé inkasoval a hlavně: zase spaloval šance. Jenže to nebylo hlavním tématem pozápasových diskusí.

Po sedmnácti letech nastoupil Tomáš Rosický v základní sestavě Sparty a po sedmnácti letech vsítil v jejím dresu gól.
Sparta neoslnila. K výhře jí pomohla Rosického branka

Stoper zasáhl míč rukou. Neúmyslně 

Vše předčil moment ze 40. minuty, kdy na Hané propukla v nadšení většina z téměř deseti tisíc diváků. Václav Jemelka si naběhl na dlouhý nákop a na malém vápně jej krkolomně procedil do sítě. Dvaadvacetiletý zelenáč vsítil první ligovou branku.

„Byla sice kontroverzní, škoda, že nebyla trošku hezčí, ale platila. Navíc díky ní máme bod, takže super!“ poznamenal. Ano, jakýsi problém tady je. Domácí stoper míč v pádu zasáhl rukou. „Jo, ale neúmyslně,“ přiznal střelec.

Pražská Slavia v hokejovém zápase s Ústím nad Labem.
Snaha o návrat. Slavia začíná boj o extraligu

Byla Jemelkova trefa uznána správně? 

A zde je kámen úrazu. Při hře rukou se totiž podle fotbalových pravidel posuzuje především právě úmysl, díky kterému hráč dosáhne výhody. „Z mého pohledu odehrál míč Souček někam do těla Jemelky. Neviděl jsem tam porušení pravidel, proto jsem branku uznal,“ řekl pro O2 TV Sport sudí Karel Hrubeš.

Výklad pravidel se tak opravdu více přiklání k variantě, že Jemelkova trefa byla uznána správně. Jeho ruka byla totiž v přirozené poloze, což slávisté těžce kousali. Do hrdiny okamžiku se na sociálních sítích pustili hostující fanoušci, podle nichž se měl mladý obránce přiznat okamžitě, nikoli až v rozhovorech do médií.

Výklad pravidel ročílil Škodu

A co na to aktéři utkání? Hostující lodivod Jaroslav Šilhavý nechtěl nikoho vinit z podvodu a dodal: „Neznám úplně pravidla.“ Naopak brankář Jan Laštůvka měl jasno: „Hodil to tam rukou. Rozhodčí chyby dělají, vzpomeňte si na náš zápas s Teplicemi, kdy naše penalta asi také neměla být. Ať je jich na hřišti třeba pět. Snad by se to pak nestávalo,“ mrzelo gólmana, jenž měl celou situaci jako na talíři a provinění běžel reklamovat za sudím.

Ještě víc nejednoznačný výklad pravidel rozčílil kanonýra Milana Škodu. „Jako že fakt mohl platit, jo? No, ty vole… To si děláte p*del, ne? Rukou, jo? Tak jo, no, platí…“ hořce se usmál.

Fotbalisté Slavie. Ilustrační foto.
Slavia pohodu nezískala. Klokani derby umějí

Je to paradox

Šilhavý však sympaticky viděl příčiny remízy, která je vzhledem k ambicím pražského celku málo, ve špatné koncovce. „Šance, jako měl Milan Škoda, Necka (Tomáš Necid) a v posledních vteřinách Frýďas (Michal Frydrych), jsme v minulé sezoně dávali. A to i v těch devadesátých minutách. Letos nám to tam nepadá, a proto vezeme jen jeden bod, což je pro nás ztráta,“ dodal.

Mimochodem je to paradox, ale tahle diskuse nemusela vzniknout. Exponovaný mač měl řídit mezinárodní arbitr Pavel Královec. Jenže kvůli zranění se na trávníku objevil Karel Hrubeš. A dost možná ještě teď proklíná vrtochy osudu: do historie šlágru 6. kola fotbalové ligy se asi zapsal víc, než sám chtěl…

Hráči Slavie.
Sen o Lize mistrů? Slavia je v euforii, Plzeň zkolabovala

Ruce v akci: Baroš měl smůlu, Lafata neSrpen, rok 2017, Baník Slavia 0:0. Milan Baroš dal gól, ale sudí jej k úžasu fanoušků neuznali. Problém? Balon se mu po zákroku brankáře odrazil na ruku. „Ano, jenže byla u těla,“ kroutil hlavou domácí trenér Radim Kučera. Duben, rok 2015, Sparta Brno 4:0. David Lafata zazářil hattrickem. Mnozí to zpochybňovali: sparťanský kanonýr si při první trefě pomohl rukou. Všechno rozsoudila komise rozhodčích: „Nebyl v tom úmysl, gól platil správně.“