Plzeň si pojistila čelo tabulky. Před druhým Zlínem má náskok čtyř bodů. Navíc využila zaváhání všech dalších soupeřů z popředí tabulky. Skóre otevřel Tomáš Hořava, po přestávce zvýšili Patrik Hrošovský a Lukáš Hejda. Severočeši snížili díky Martinu Doležalovi, zabrali ale pozdě. Viktorii se v lize daří, z posledních devíti zápasů ztratila jen dva body. Severočeši naopak poprvé pod koučem Zdeňkem Kluckým neuspěli.

Ve čtvrtek se Sparta vítězstvím nad Hepoelem Beer Ševa přiblížila v Evropské lize jarním bojům, v domácí soutěži ale opět zaváhala. V bitvě pohárových účastníků remizovala 0:0 s Libercem, když navíc od 42. minuty hrála po vyloučení Bořka Dočkala v deseti. Pražané tak na hřišti Slovanu popáté za sebou nezvítězili. 

Slovácko v Karviné dokázalo vybojovat životně důležité tři body. Svěřenci trenéra Stanislava Levého před utkáním věděli, že týmy z chvostu tabulky Příbram, Jihlava i Hradec Králové zvítězily, a dokázali zareagovat tím nejlepším možným způsobem.

„Věděli jsme, že pokud bychom to tady zvládli, dostali bychom se na dostřel i dalším týmům a přitom udrželi bodový odstup od těch posledních, které vyhrály. To se nám povedlo a jsme za to všichni rádi," usmíval se po utkání trenér Slovácka Levý. O osudu utkání rozhodla 13. minuta, kdy krásnou kombinační akci zakončil dorážkou do prázdné brány Francis Koné.

Viktoria Plzeň - FK Jablonec 3:1 (1:0)

"Počítáme body jen sami sobě, klíčové je, abychom my vyhrávali. Když nám soupeři dovolí odskočit, tak je to bonus pro nás. Dostáváme se do psychické výhody, ale je důležité, abychom my vyhrávali dál," brzdil euforii plzeňský trenér Roman Pivarník. "Máme za sebou měsíc, který jsme chtěli zvládnout a to se povedlo. Teď se musíme připravit na závěrečné tři týdny podzimu," dodal.

Do plzeňské sestavy se po dvouzápasové pauze vrátil uzdravený Zeman a na hřišti patřil k nejlepším hráčům utkání, když na levé straně neustále zaměstnával obranu Jablonce. Dokonce se podílel na všech třech gólech.

Poprvé domácí zahrozili ve 14. minutě, kdy po standardní situaci a následném pasu za obranu trefil Hubník ve skluzu tyč. Krátce na to už ale Plzeň udeřila. Limberský uvolnil Zemana, který centrem našel hlavu Hořavy a ten se trefil přesně k tyči.

Jablonec měl jen náznaky šancí po brejcích. Naopak Hejda neuspěl se svou hlavičkou po rohovém kopu a v zakončení se trápil zejména útočník Krmenčík. Ve velké šanci promáchl, pak utekl obraně, ale z úhlu netrefil branku. Po změně stran pak Krmenčíka dvakrát vychytal gólman Hrubý.

Plzeňský útočník se tak raději změnil v nahrávače. V 53. minutě vyrazili domácí do brejku, Zeman vysunul Krmenčíka, který našel zcela volného Hrošovského a slovenský reprezentant vstřelil svůj druhý gól za poslední tři ligové sezony.

Pivarníka první hodina hry nadchla

A za další čtyři minuty udeřila Plzeň potřetí. Zeman zahrával standardní situaci, centr jeden z obránců přizvedl, Krmenčík ještě stihl míč u zadní tyče, vrátil ho do malého vápna a Hejda do doklepl do odkryté branky. Byl to pro něj už čtvrtý ligový gól v tomto ročníku, čímž vyrovnal svůj střelecký počin za čtyři předchozí sezony dohromady.

"Prvních 65 minut jsme hráli vynikající fotbal. Jen škoda, že jsme neproměnili více šancí. V závěru už tam byla únava. Věřil jsem, že závěr uhrajeme kombinačně lépe, ale jinak jsme byl velmi spokojený. Musím pochválit celé mužstvo," hodnotil Pivarník.

Jablonec ještě vykřesal naději v 67. minutě, když po Teclově centru se Doležal prosadil mezi oběma stopery Plzně a snížil. "Máme to se Standou nacvičené, jen jsem čekal, jestli to Hubník nebude tečovat, protože zastaví skoro každý balon, až to není skoro možné. tentokráte to ale prošlo a já tam vletěl a naštěstí to spadlo k tyčce," popisoval Doležal.

Víc už ale Viktoria hostům nedovolila a pohlídala si důležité vítězství. "Plzeň ukázala svou kvalitu, hrála velmi dobře. My měli z domácích velký respekt. Odvážnější to bylo až ve druhé půli, ale nechali jsme si dát dvě branky po chybách a pak to bylo těžké. V závěru jsme sice měli více sil, ale neproměnili jsme šance," řekl Klucký.

Branky: 16. Hořava, 53. Hrošovský, 57. Hejda - 67. Doležal. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Kříž. ŽK: Kozáčik - Masopust. Diváci: 8879.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hromada, Hrošovský - Kopic (89. Ďuriš), Hořava, Zeman (71. Kovařík) - Krmenčík (81. Poznar). Trenér: Pivarník.
Jablonec: Hrubý - Masopust, V. Kubista, Hübschman, Hybš - Tecl, Pospíšil (71. Mehanovič), Trávník, Jiráček, Hanousek - Doležal. Trenér: Klucký.

Slovan Liberec - Sparta Praha 0:0

„Přesilovku jsme přes územní převahu nevyužili, měli jsme tlak, ale v koncovce jsme se neprosadili, což nás trápí. Pozic jsme měli hodně, ale centry končily místo v šestnáctce na tribunách. Byli jsme aktivnější, určitě jsme chtěli vyhrát. A je jedno, jestli proti jedenácti nebo deseti," řekl liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Právě on byl ostře sledovanou postavou. Logicky. Po kouči FC Slovan Liberec totiž po odchodu Zdeňka Ščasného touží právě Sparta. První jednání v rozehrané soutěži sice k dohodě nedospěla, avšak vedení letenského klubu údajné zůstává s koučem s kšiltovkou v kontaktu a k jednacímu stolu se hodlá vrátit po konci podzimní části.

„Jestli se mi po vzájemném zápase ulevilo? Nevím, ale převládá ve mě zklamání, že Liberec nevyhrál. To je jediné, o čem teď přemýšlím," uvedl s kamennou tváří hráče pokera Trpišovský.

Liberec byl lepší. Chcete důkaz? Střely 16:4, přičemž Sparta netrefila branku ani jednou. Procentuální držení míče 72:28. Taky pro libereckou partu.

Dočkal oplácel

Letenští v Liberci v lize po páté za sebou nezvítězili. Domácím kvůli zranění chyběli hned tři stopeři (David Hovorka musí na operaci křížového vazu a bude chybět až do konce sezony), takže se do středu obrany vrátil uzdravený kapitán Pokorný, jenž nastoupil téměř po dvou měsících.

Průběh utkání výrazně ovlivnila zmiňovaná situace ze 42. minuty. Dočkal loktem zasáhl domácího středopolaře Radima Breiteho a rozhodčí ho vyloučil. „Situaci jsem moc neviděl, ale vyloučení Dočkala bylo komplikací. Bod je pro nás 
v tuto chvíli dobrý, ale 
ztráta to je," přiznal sparťanský trenér David Holoubek.

„Tak ztráta je to i pro nás. Nedotlačili jsme balon do brány a hráli od praporku
k pra­porku, do šířky. Měli jsme i smůlu, že to nikoho
v netre­filo," dodal nejlepší hráč zápasu liberecký útočník Milan Baroš.

Rozhodčí: Franěk - Blažej, Moláček. ŽK: Breite, Sýkora - Costa, Holzer, Mazuch. ČK: 42. Dočkal (Sparta). Diváci: 6668.

Liberec: Dúbravka - Nitrianský (63. Komličenko), Coufal, Pokorný, Sýkora - Breite, Folprecht - Bartl (86. Navrátil), Ševčík, Vůch - Baroš. Trenér: Trpišovský.
Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Holek, Mareček - Juliš (83. Mustedanagič), Dočkal, Holzer (69. Dudl) - Lafata (73. Pulkrab). Trenér: Holoubek.

MFK Karviná - 1. FC Slovácko 0:1 (0:1)

Domácím fotbalistům patřila v tabulce nejvyšší soutěže šestá příčka, a tak byli v utkání favoritem. Od úvodního hvizdu ovšem na hřišti kralovali hosté. Už ve čtvrté minutě mohl ztrátu míče potrestat Civič, ale nováčka po jeho ráně k tyči ještě spasil Laštůvka. I ten už ale byl ve 13. minutě krátký na dorážku nepokrytého útočníka Koného, kterému po okulahodící akci Chvátala se Šimkem stačilo na zadní tyči jen nastavit nohu – 0:1.

„Vstoupili jsme do utkání aktivně, soupeře jsme přehrávali. Pramenila z toho i vedoucí branka po krásné kombinaci," chválil svůj tým hostující trenér.

Navzdory stálému dešti se v Karviné hrál svižný fotbal. Domácí po obdržené brance zvedli hlavy a v silné pětiminutovce dvakrát sahali po vyrovnání. Po Budínského ráně z přímého kopu ale hosty zachránilo břevno a Voltr zblízka nedokázal Heču přehodit.

„Měli jsme zase špatný vstup, doma už opakovaně. Po inkasovaném gólu se to zvedlo, zjednodušili jsme hru, byly tam i pěkné akce, bohužel jsme je nevyřešili gólově," smutnil domácí trenér Jozef Weber

Pak se musel vytáhnout zase Laštůvka, který vyškrábl trestný kop Havlíka i dobře umístěnou střelu Koného.

Vyrovnat mohl Holík

Pět minut po přestávce zase skoro zvedali ruce nad hlavy hráči Karviné. Průnik Zeleného sice zastavil pádem pod nohy Heča, vyražený míč ale vracel do odkryté brány Voltr. Vyrovnání ovšem v poslední chvíli zabránil stoper Rada, který špičkou kopačky vykopl míč z brankové čáry.

„Přestali jsme být aktivní, dopouštěli jsme se faulů a nevynucených chyb. Tím se soupeř začal dostávat pomalu do tlaku, i když si ho vytvářel hodně centrovanými míči do vápna. Ty jsme v určitých fázích se štěstím a také díky Hečovi ubránili," oddechl si trenér Slovácka.

Ve čtvrté minutě nastaveného času mohl Slovácko obrat o vítězství jeho odchovanec Holík, který ale z velkého vápna mířil nad. „Ještě v úvodu druhého poločasu jsme měli tlak, ale pak to postupně upadalo a nic zvláštního se tam nedělo. Slovácko to v pohodě ubránilo. Při některých brejcích jsme navíc měli i štěstí," litoval karvinský kouč Jozef Weber.

Jeho protějšek byl pochopitelně spokojenější. „Je sice škoda, že jsme se nedokázali uklidnit druhou brankou, šancí jsme k tomu měli dost. Vezeme ale hodně cenné vítězství, protože Karviná doma až na Teplice příliš neztrácela," dodal Stanislav Levý.

Branka: 13. Koné. Rozhodčí: Arnošt - Vít, Julínek. ŽK: Janečka, Budínský - Šumulikoski, Daníček, Reinberk. Diváci: 2912.

Karviná: Laštůvka - Holík, Košťál, Hošek, Zelený - Janečka, Budínský - Moravec (79. Juřena), Voltr, Eismann (46. Panák) - Jurčo (68. Puchel). Trenér: Weber.
Slovácko: Heča - Chvátal, Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski - Diviš (85. Reinberk), Daníček, Havlík, Civič (90. +3 Kerbr) - Koné. Trenér: Levý.

Tabulka:
1. Plzeň 13 10 2 1 24:9 32
2. Zlín 13 8 4 1 24:12 28
3. Slavia 13 7 5 1 22:10 26
4. Mladá Boleslav 13 8 2 3 25:14 26
5. Sparta 13 6 5 2 23:11 23
6. Bohemians Praha 1905 13 5 3 5 15:18 18
7. Karviná 13 5 2 6 18:22 17
8. Teplice 13 4 4 5 15:13 16
9. Liberec 13 3 5 5 9:11 14
10. Jablonec 13 3 5 5 20:24 14
11. Slovácko 13 3 5 5 14:18 14
12. Dukla 13 3 4 6 17:17 13
13. Brno 13 2 7 4 16:23 13
14. Hradec Králové 13 4 1 8 13:23 13
15. Jihlava 13 1 6 6 9:20 9
16. Příbram 13 2 0 11 8:27 6