V úvody sezony vás trápí střelecká produktivita. Jak tento problém řešíte?

Analyzujeme zápasy a ukazujeme klukům, jak situace řešit lépe. Důležité je, aby si věřili, že přijde zvrat. Doufáme, že to bude už zítra.

Jakým způsobem s hráči pracujete na zlepšení? Je to spíše o nácviku situací nebo o psychice?

Utkání s APOELem je obrovská motivace. Není tu žádná panika, že jsme hráli dvakrát 0:0. Jsou jiné hvězdy, které nedávají góly z vyložených šancí. Neměli bychom se klepat, v týmu jsou hráči, kteří jsou sebevědomí. Nebojím se, že by někdo byl nervózní.

Fotbalisté Slavie. Ilustrační foto.
Slavia pohodu nezískala. Klokani derby umějí

Zatím hodně mícháte sestavou. Máte už jasno o základní jedenáctce?

Čeká nás nejdůležitější zápas podzimu, takže k němu i patřičně přistoupíme. Sestava bude taková, o které si myslíme, že bude úspěšná. V základu budou ti, kteří mají momentálně nejlepší formu.

Je rotace sestavy problémem i k sehrání se a nacvičení ofenzivních akcí?

Hra si sedá déle, než jsme čekali. Každým zápasem se ukazují nové informace. Snad nebude dlouho trvat, kdy bude spolupráce optimální a hráči budou vědět, co jeden od druhého čekat.

Nepřemýšlíte o nasazení dvou útočníků od začátku zápasu?

Třeba k tomu dojde v průběhu utkání. Na Kypru spolu část střetnutí odehráli, ale nebylo to úplně ideální. Přesto jim věříme, ale v takovém zápase nemůžeme otevřít hru od začátku a bezhlavě útočit. I v systému, který jsme hráli, jsme si vypracovali nějaké šance. Ne vždy znamená, že čím víc nasadíte útočníků, tím víc dáte gólů.

Zápas 4. kola první fotbalové ligy mezi týmy FK Jablonec a FK Dukla Praha se odehrál 20. srpna na stadionu Střelnice v Jablonci nad Nisou. Na snímku zleva Daniel Tetour a Stanislav Tecl.
Dukla potvrdila zlepšení. V Jablonci přežila v nastavení penaltu a má bod

Co očekáváte od soupeře?

APOEL je kvalitní tým, hodně zkušený, v pohárech hrají každý rok, mají skvělé individuální schopnosti. My jsme si ale v prvním zápase vytvořili nějaký tlak, ukázala se okénka v jejich obraně. Nemyslím, že by tu chtěli bránit celý zápas, musíme dávat pozor na rychlé protiútoky. Jejich hrotový útočník Camargo je velice nebezpečný. Když jim to bude vyhovovat, tak umí podržet míč, dojít si pro faul a natahovat čas.

Na APOELu i v Borisově jste inkasovali ihned v úvodu. Dá se nějak připravit, aby se to neopakovalo?

Každý musí být koncentrovaný. Po zkušenostech z předchozích zápasů by neměl být na hřišti hráč, který by zaspal začátek a chybou zapříčinil gól. Žádným mentálním tréninkem jsme se nepřipravovali. Věřím, že jsme se poučili.

Mohou rozhodnout i penalty. Připravovali jste se na ně?

Pilovali jsme je, trénovali a máme vybrané případné exekutory.

Slavie podlehla v prvním zápase Nikósii 0:2.
Výzva pro Slavii: Cesta k milionům vede přes aktivitu i chladnou hlavu

Dal jste za příklad hráčům nějaké dvojzápasy, kdy se povedlo otočit takové skóre?

Nic takového jsem jim neříkal. Máme v kabině řadu zkušených hráčů, spoustu takových výsledků zažili. Prohrát 0:2 samozřejmě není lichotivé, ale není to takový rozdíl, který bychom nemohli dohnat. Chceme apelovat na sebevědomí a věříme, že nás poženou skvělí fanoušci. Společně snad dokážeme vytvořit tlak, aby soupeř dělal chyby, a my se dostali do zápasu.

Vraceli jste se ještě k incidentu na Bohemians, kdy jeden z fanoušků hodil dres zpět Halilu Altintopovi?

Fanoušci se omluvili za svého člena. Údajně v tom nebylo žádné gesto nesnášenlivosti vůči Halilovi nebo nespokojenost s jeho výkonem. Beru, že to byl čin jedince v nějakém afektu.

Útočník Roman Bednář.
Lhota nemá dost. Přivedla i Romana Bednáře!

Jeho výkony zatím nebyly úplně ideální. Je právě dnešní zápas takový, kdy by se měla projevit jeho kvalita?

Je to zkušený hráč, má toho spoustu za sebou. Může zklidnit hru, je nebezpečný s míčem. Je možné, že dostane víc prostoru.

Jste ostřílený kouč, ale přesto, necloumá i s vámi trochu nervozita?

Jsem nervózní před každým zápasem, někdy víc, někdy méně. Ale není to na mně snad tolik vidět, abych narušoval hráčům přípravu. Nějak to zvládám, neberu prášky ani nepiju alkohol. (směje se)

Hráči Olympie Praha.
KRÁTCE: Olympia padla až v Třinci