Možná si připadal jako jeden z řeckých bohů, ke kterým obyčejní smrtelníci vzhlíželi s nadějí a vírou. Přesně tak se celý letenský národ bude dnes s největší pravděpodobností dívat na rakouského stopera Niklas Hoheneder. Ten si na pondělním podvečerním tréninku rudých hochů „užíval“ nezvyklé pozornosti.

Ovšem není co mu závidět. V úterý bude mít zřejmě za úkol nahradit v bitvě s Panathinaikosem největšího ze sparťanských božstev – zraněného Tomáše Řepku.

„Je to náš stoper číslo tři. V případě, že by nebyl Tomáš připravený, je Niklas další volbou. V letní přípravě dostal nejvíce prostoru ze všech hráčů. Věřím, že je adaptovaný,“ říká o rakouském nováčkovi v letenské šatně trenér Martin Hašek.

Právě on se při taktických pokynech na rozpáleném olympijském stadionu v Aténách speciálně zaměřil na stoperskou dvojici Hubník – Hoheneder. Ta by měla v úterý odrážet útoky nabuzené řecké armády v zelenobílém.

„Hráli jsme spolu jen jeden zápas. Navíc on česky ještě moc neumí, tak ta komunikace asi nebude dobrá. Ale musíme to nějak zvládnout, když nebude Řepa v pořádku,“ mluví o spolupráci s rakouským spoluhráčem Roman Hubník.

„Ven!“ „Vyraž!“

Sparťani, žádný strach! Niklas Hoheneder české příkazy svého trenéra v úterý plnil na výbornou.

„Česky nerozumí, ale základní fotbalové výrazy zná. Roman převezme komunikaci na hřišti místo Řepy. Musí dirigovat obranu i zálohu. Od Nikiho to čekat nemůžeme,“ připouští kouč Hašek.

Ten byl na včerejším tréninku Sparty hlavním „kápem.“ Vůdčí osobnosti lavičky a kabiny chyběli. Hlavní trenér Jozef Chovanec se zraněným Tomáš Řepkou se teprve připravovali na let do Atén.

„Víme, že to bude velmi těžké. Ale je to jen fotbal. Stát se může cokoli,“ svěří se za celou kabinu útočník Bony Wilfried.

I o něm to dnes bude. Jeho tým potřebuje jeho góly. A především postup!