Hvězdou Lazia je Miroslav Klose, nejlepší střelec v historii světových šampionátů. Připravovali jste se na něj nějak speciálně?

Přímo na něj speciálně ne, ale celkově jako na mužstvo. Víme, že nenastupuje stabilně v základní sestavě, ale když už na hřiště nastoupí, tak všichni o jeho velké síle ve vápně ví. Je to typický Němec, pracovitý, napadá. Speciálně jsem na něj hráče ale upozorňovat nemusel.

Italové počítají s tím, že nasadíte Lafatu, nepřekvapíte je třeba Julišem?

Nevím, s čím Italové počítají, ale o sestavě máme jasno. David teď proti Jablonci hrál poprvé po delší době po zranění, odehrál část zápasu, dal gól a při střídání bylo vidět, že toho má plné zuby. Pro soupeře není tak zásadní, jestli nastoupí on nebo někdo jiný. Pochopitelně si to nechám pro sebe, kdo to nakonec bude.

A jak to vypadá s Matějovským, který teď chyběl?

Dnes zkusí na stoprocent trénink (rozhovor probíhal ve středu večer - pozn. autora) a po něm se rozhodneme.

Cítíte u hráčů velikou motivaci? Není až příliš veliká?

Přemotivováno určitě nemáme, kluci se spíše hodně těší. Liga je pro nás priorita, ale přijelo Lazio, evropský velkoklub a pro nás je to svátek. Kluci jsou zkušení a nedají to na sobě znát. Je vyprodáno, bude to mít veliký náboj.

Jaké vidíte přednosti a slabiny Lazia?

Viděl jsem celé čtyři zápasy a protože se jim v italské lize nedaří úplně podle představ, tak o to více to pro nás bude těžší. Oni dnes už neřeší, jestli v lize skončí sedmí nebo desátí a soustředí se na Evropskou ligu. Což není pro italské kluby úplně typické. Viděl jsem je v Evropské lize proti Galatasaray a udělali na mě obrovský dojem. Sebevědomím, takticky, s čímž se u Italů vždycky počítá, jsou silní na balonu, mají vynikající práci po ztrátě balonu a také rychlý přechod do útoku. Navíc obrovskou silou je šířka kádru. Ať nastoupí kdokoliv, není veliký rozdíl. Slabiny si s dovolením nechám pro sebe.

Nastoupí proti sobě dva týmy, které v letošní Evropské lize ještě neprohrály…

Takhle to vůbec neberu. Raději bych předtím prohrál a teď vyhrál. (usměv) Ale to mě ani nenapadlo. Jsem za to rád a byl bych ještě radši, kdybych po zápase mohl říci, že jsme to my, kdo v této sérii pokračuje dál.

Krasnodar jste překvapili rozestavěním a taktikou. Čím na Lazio?

Krasnodar jsme překvapili hlavně aktivní hrou, to bylo zásadní. Hráči do puntíku splnili vše, hráli agresivně, v pohybu a to bylo klíčové. Spousta faktorů byla na naší straně. Pokud chceme pomýšlet na postup, musíme zopakovat podobný výkon jako z domácího zápasu proti Krasnodaru a z druhého poločasu u nich.

S jakým výsledkem a herním projevem byste byl spokojený?

To spolu souvisí, ale jsou to dvě rozdílné otázky. Jak jsem říkal, rád bych zopakoval výkon z Krasnodaru. Člověk ale mluví po zápase jinak. Někde je rád za remízu, někdy je ta remíza naopak zklamáním.

Čtěte také: Brabec si proti Laziu splní další sen. A když nevyjde? Největší výhru má doma