„Už jsem otrkaný," řekl 21letý záložník, jenž hraje v Itálii. Po debutu je nyní čas na komplimenty. „Nepřekvapilo mě to," tvrdí Václav Jílek, asistent kouče jednadvacítky, jenž s talentem z Udinese pracoval během loňských srazů.

Čtěte také: Záložník červenobílých Jan Sýkora: Věděli jsme, že půjde o těžký zápas

Ve středu členové „Lvíčat" usedli k televizním obrazovkám

Jeho dřívější parťáci se momentálně nacházejí v Karviné, kde v pátek (od 17.00) odehrají přípravné utkání proti stejně starému výběru Slovenska, vedenému koučem Pavlem Hapalem. Ve středu však členové „Lvíčat" usedli k televizním obrazovkám na hotelových pokojích, aby sledovali střetnutí áčka proti Litvě.

A kromě výhry 3:0 viděli parádní představení Jankta, který nastoupil do druhé půle a vše okořenil parádní brankou. Seběhlo se to asi takhle: na polovině hřiště vybojoval míč, rozběhl se rovnou k litevské bráně, rychlou kličkou se zbavil beka a levačkou uklidil balon s pomocí tyče do sítě.

Naplnil potenciál 

„Kuba už v závěru kvalifikace ukázal, že patří k velkým talentům českého fotbalu. Velmi dobře se vyrovnal se zápasy v Serii A, takže to žádné velké překvapení nebylo. Spíš naopak, naplnil potenciál, který má a který ukazoval už u nás v jednadvacítce," říká Václav Jílek, asistent Vítězslava Lavičky.

Jankto svým výkonem potěšil i lodivoda seniorského národního týmu Karla Jarolíma. „Nemůžeme spoléhat na to, že by se stal tahounem mužstva," tvrdil kouč, když oznamoval nominaci. Ale po zápase s Litvou už mluvil jinak, byť konkrétně před San Marinem nechtěl nic slibovat: „Má teď větší šanci na základní sestavu."

Z kádru se neobjevil pouze Jankto

Formy by byla škoda nevyužít. Zvlášť v nedělním duelu, kdy bude třeba rychle prolomit obranný val. „V koncovce je mentálně silný, nepodělá se z toho, že se ocitne v šanci. Hraje fotbal přirozeně, nepřipouští si žádný velký tlak a je to na něm vidět," pokračuje Jílek (trenér druholigové Sigmy Olomouc).

Z kádru lvíčat se však ve středečním mači neobjevil pouze Jankto, ale také Antonín Barák ze Slavie Praha. A byť první půle skončila bez branek, patřil k nejvýraznějším plejerům na trávníku v Ústí nad Labem.

Slavia si vymínila, že v Edenu zůstane do léta 

„Koresponduje to s tím, co všechno fotbalu dává a jak se o sebe stará. Je to hráč, který má určitou míru talentu, ale jinak to má vydřené. Kdyby neměl přístup, který má, tak by nebyl tam, kde je," chválí Jílek. A navrch je tady jedna paralela: také Barák jde do Itálie, i on získal angažmá v Udine. Slavia si však vymínila, že v Edenu zůstane do léta.

Progres obou dvou zmíněných nadějí české kopané by měl být dostatečnou motivací pro ostatní mladíky. Tím spíš, když je nyní cesta do kádru Karla Jarolíma snazší, než tomu bylo v minulých letech. Kdo tedy bude další?

Antonín BarákVěk: 22 let
Klub: Slavia Praha
Odchovanec: Příbram
Letošní bilance: 3+5
Tržní cena: 1 milion eur
Antonín Barák. Zdroj: ČTK/Pavel Paprskář  


 Jakub JanktoVěk: 21 let
Klub: Udinese Calcio
Odchovanec: Slavia Praha
Letošní bilance: 4+4
Tržní cena: 1,5 milionu eur
Jakub Jankto. Zdroj: ČTK/ Ondřej Hájek