„Nejsme tak daleko, abychom s tím přišli už v derby,“ prohlásil před začátkem sezony hlavní muž české fotbalové ligy Dušan Svoboda. Škoda. Kdy tedy novinka v podobě videorozhodčího dorazí i na zdejší trávníky? „Do konce podzimní části ho vyzkoušíme v jednom zápase. Na jaře už by měl fungovat v každém kole, a to vždy alespoň na jednom stadionu,“ řekl pro Deník mluvčí Ligové fotbalové asociace Daniel Hajný.

Hráči Bohemians Praha.
Gólů málo, bodů dost. Bohemka překvapuje

Kdo viděl derby mezi Slavií a Spartou (2:0), asi tuší, proč je tato záležitost na pořadu dne. Rozhodčí v čele s Janem Jílkem přehlédli regulérní gól domácích. Jejich omluva? Zakrytý výhled. Jenže chyb arbitrů je v poslední době hodně. Vzpomeňte si na branky rukou nebo špatně nařízené penalty (což se týká i vrcholné evropské scény minulý týden takto lotyšský sudí „potopil“ Plzeň).

„Vždycky byly nějaké rozpory,“ konstatoval Jan Suchopárek, člen stříbrné party z Eura 1996. Co s tím? Tušíte správně: videu už nelze dál bránit. „Fotbal se nějak vyvíjí a tohle mu může jen pomoci,“ shrnul situaci uznávaný kouč a metodik Milan Bokša. Nejvíce jsou si toho vědomi v Německu. Od začátku sezony tak na každý zápas Bundesligy dohlíží tzv. VAR. To je zkratka pro asistenta rozhodčího u videa.

Zápas 7. kola Het ligy mezi Sparta Praha a Slavia Praha, hraný 17. září v Praze. Milan Škoda dává první gól Slavie.
Slavia vyzrála na Spartu

Co může další sudí odhalit?

Otázkou je spíše to, co všechno může tenhle další sudí odhalit. „Jsem pro to, aby řešil jen sporné penalty a góly,“ řekl někdejší hráč Patrik Ježek. Jeho vrstevník a současný kouč Slovácka Michal Kordula by šel dál: „Ještě bych se přikláněl k ofsajdům.“ Ano, postavení útočícího hráče je pro asistenty u čáry leckdy oříšek. Zatímco v televizi vidí fanoušci všechno a hned díky opakovaným záběrům, pomezní musí mít jasno během sekundy. Tady není co závidět.

Tomáš Rosický
Josef Šural: Rosický něco vymyslí, nehraje podle šablony

Jenže tím se dostáváme k největšímu problému. „Nemělo by docházet k nějakému většímu zdržování, aby se neposuzoval každý ofsajd,“ zmínil Karel Kroupa, bývalý československý reprezentant a Fotbalista roku 1977. Fotbal nechce jít cestou hokeje, kdy řešení jedné situace trvá někdy i pár minut. Hra musí mít spád.

„Nesmí se to přehánět a zkoumat každý faul. Musí se v rámci možností zachovat plynulost hry tak, aby se moc nezdržela,“ poznamenal František Komňacký. Jeho obavy jsou zdá se nepodložené. Alespoň to naznačuje pohled do již zmíněného Německa, kde verdikt od televize spíše baví fanoušky. Stížností není tolik a i sami rozhodčí si libují. „Sporné momenty byly, jsou a budou,“ uvedl trenér Jablonce Zdeněk Klucký.

Milan Škoda ze Slavie se raduje z gólu proti Spartě.
Slavia ovládla derby se Spartou. Neuznaný gól jí náladu nezkazil

Bezpochyby. Ale díky videu se ty největší omyly odhalí. A hlavně: okamžitě.