Podle pořadatelů pondělní utkání v Hyundai CzechFan Parku sledovalo 4500 diváků. Vstup mají po celé mistrovství zdarma. Mnozí z nich přicházeli až v průběhu zápasu. „Líbí se mi, že spousta z vás dala přednost fotbalu před prací," pochválil je jeden z moderátorů programu Jakub Kohák.

Mezi příchozími byla i Jana a její partner z Barcelony José. Oba fandili mužstvu České republiky. „José jako správný Katalánec nemůže fandit Španělsku, ale Čechům," vysvětlila mladá žena s českými vlaječkami namalovanými na tvářích.

Fanoušci španělského týmu

Španělům naopak držel palce Gustavo Monge, dlouholetý zpravodaj agentury EFE v Praze. „Těšil jsem se dlouho na to utkání, abych zjistil jestli naši, a tím mám na myslí úřadující mistry Evropy Španěly, ještě na to mají. Srdce mi řeklo, abych fandil Španělům. V jiné situaci bych samozřejmě fandil Čechům," podotkl.

Zápas sledovali fanoušci také na dalších místech. Fotbal chtěli vidět i politici, takže nebývale rychlým tempem dnes jednalo zastupitelstvo Plzeňského kraje. Hejtman Václav Šlajs dokonce v úvodu jednání oznámil, že po dobu fotbalového zápasu bude dnešní jednání zastupitelstva přerušeno. To ale nebylo třeba – 90 bodů jednání stihli krajští zastupitelé probrat v rekordně krátkém čase kolem čtyř a půl hodiny. Na krajských zastupitelstvech přitom nebývá jindy výjimkou, že zastupitelé jednají do pozdních odpoledních až podvečerních hodin.

V ústeckém letním kině sledovalo úvodní zápas českých fotbalistů ve skupině asi jen 50 fanoušků. Vstupné na akci bylo 30 korun, děti do 12 let měly vstupné zdarma. Kromě Ústí nad Labem mohou lidé sledovat zápas české fotbalové reprezentace i v Mostě. Tam radnice připravila velkoplošnou projekci již tradičně na 1. náměstí.

Fandění na Moravě

V Brně na Moravském náměstí sledovalo zahájení duelu Čechů se Španěly zhruba 20 lidí, dalších pár posedávalo v okolí na lavičkách. Většina fanoušků byla ještě v práci.

Jen několik desítek fotbalových fanoušků dorazilo na zápas do fanouškovské zóny na stadionu v Ostravě-Jih. Na příchozí čekaly dva pivní stany, posezení a velká obrazovka. Zájemci si mohli na místě nakoupit i dresy či suvenýry s motivem české reprezentace. „Je škoda, že zápas je tak brzy. Na fotbal normálně chodíme v deseti lidech. Nyní jsme tady jen dva. Ostatní kamarádi jsou ještě v práci a dorazí později. Nám se podařilo skončit dříve," řekl  jeden z fanoušků. Podobná situace byla i v hlučínské Hospodě 56, kde zápas sledovalo 20 příznivců fotbalu.

Sázkaři českému týmu před začátkem zápasu vůbec nevěřili. V Tipsortu 95 procent z nich vsadilo na výhru Španělska, dvě procenta na remízu a jen tři procenta tipovala výhru Česka. Klienti Fortuny byli ještě skeptičtější, Španělům věřilo 99 procent z nich. Na výhru Španělů byl před začátkem kurz 1,45:1, na remízu 4,5:1, na vítězství Česka 8,2:1. Vklady na zápas by u dvou největších provozovatelů kurzových sázek měly přesáhnout 20 milionů korun.

Čtěte také: Nenáviděný i milovaný. Fotbal (ne)spojuje národ