Český mistr měl včera velmi blízko k postupu do třetího předkola Ligy mistrů, k dalšímu boji o elitní soutěž, k jejímu poslednímu předkolu.

Jenže na Hlouškům gól odpověděl v nastaveném čase odvetného střetnutí Nadson. Moldavský Šeriff Tiraspol, povzbuzovaný v Praze pouhými osmi věrnými fanoušky, tak slavil postup, slávistům se v hlavách patrně honila spousta otázek.

„Nevím, co říct,“ opakoval neustále kapitán Stanislav Vlček. „Sezona určitě není ztracená, musíme se poprat o Evropskou ligu, do jejíhož posledního předkola teď jdeme,“ hlesl jeho spoluhráč Jaroslav Černý.Středeční duel však Slavia nezvládla.

Sešívané fiasko

Žádný český celek nebude hrát Ligu mistrů, to je postředě jisté. Po Spartě přišla o elitní možnost i Slavia, když zažila šok v samém závěru. Ve třetí minutě nastaveného času v odvetě třetího předkola Ligy mistrů ji rozplakal Nadson. Po poslední standardní situaci zápasu vyrovnal na konečných 1:1. Úvodní duel na půdě Šerifu Tiraspolu skončil 0:0, outsider z Moldavska postoupil díky více brankám vstřeleným na hřišti soupeře.

„Čekali jsme na naši chvíli,“ radoval se kouč Šeriffu Leonid Kučuk. „Je to sportovní neštěstí. Nevím, co k tomu dál říct,“ nechal se slyšet kouč Karel Jarolím, který vinou disciplinárního trestu duel sledoval jen z tribuny.

Přitom vše vypadalo ze slávistického pohledu skvěle! Adam Hloušek, včera nečekaně útočník, se v 15. minutě rybičkou vrhl po míči, který k němu po Vomáčkově střele odrazili zadáci soupeře. Jako když vás při cestě na vrchol táhne dolů balvan. Chvíli se trápíte, nakonec se ho ale dokážete zbavit. Tak asi se fotbalisté Slavie v tu dobu cítili.

„A i dál jsme měli hru pod kontrolou,“ vykládal Jarolímův asistent Petr Vrabec. Neměl ale úplně pravdu. Slavia sice protivníka nepustila do žádné vážnější šance, sama byla směrem dopředu ale také jalová. „Já si trvám na svém, naše hra nebyla špatná. A že náš fotbal klesl na úplné dno, když nepostoupil přes moldavský celek? Co vám na to mám říct?“ pravil Vrabec.

Pravdou však je, žestředeční utkání nastavilo pravdivé zrcadlo českému fotbalu. Sparta i Slavia dokáží postoupit, tvrdili optimisté po úvodních duelech. A odvety? Každý z pražských „S“ hrál se sokem jiné kvality, jeden doma, jeden venku, jedno jim ale bylo společné – jakmile to vypadalo, že zvládnou dvojduel dovést do vítězného konce, zatáhli se, bránili, čekali. Až přišel trest. Pro někoho spravedlivý, pro někoho naopak.

ČEŠI VYŘAZENÍ OUTSIDERY

  • Slavia – Šeriff Tiraspol (Moldavsko) – 0:0, 1:1, vypadla ve 3. předkole Ligy mistrů
  • Liberec – Tobol Kostanaj (Kazachstán) – 1:1. 0:2, vypadl ve 2. kole Intertoto Cupu (sezona 2007 – 2008)
  • Brno – Ironi Ashdod (Izrael) – 0:5, 1:1, vypadlo v 1. kole Intertoto Cupu (sezona 2002 – 2003)
  • Hradec Králové – FC Gomel (Bělorusko) – 1:0, 0:1, vypadl na penalty v 1. kole Intertoto Cupu (sezona 1999 – 2000)
  • Jablonec – Apollon Limassol (Kypr) – 1:2, 2:1, vypadl na penalty v 1. kole Pohárů vítězů pohárů (sezona 1998 – 1999)
  • Olomouc – Hutnik Krakov (Polsko) – 1:0, 1:3, vypadla ve 2. předkole Poháru UEFA
  • „Vždycky jsme s vámi,“ skandovali přesto slávističtí fanoušci po utkání. Jejich miláčkové budou podporu potřebovat. V boji o Evropskou ligu. Ve středuse „kvalifikovali“ do posledního předkola.