Umíte si představit, že by nejen dva nejstarší české kluby spolu hrály víc než dvakrát ročně? Není to sci-fi, ta chvíle se blíží.

Revoluce? Změny? Když na tohle téma přijde řeč, šéf fotbalové ligy Dušan Svoboda opatrně říká: „Fotbal je konzervativní prostředí."

I konzervativní prostředí se ale může měnit. Liga se v létě osamostatnila od Fotbalové asociace, kluby se učí řídit samy, chystají zavedení videa a… připravují nový herní model, který má ligu zatraktivnit.

Ještě v téhle sezoně platí, že nejen na žhavé derby Sparty se Slavií dojde pouze dvakrát za rok, na podzim a na jaře. Časem to může být jinak: derby nebo šlágry Sparta vs. Plzeň se při ideální shodě okolností mohou hrát třikrát nebo čtyřikrát za sezonu. „Pokud to nebude nuda, velké mače se fanouškům nepřejí," řekl Deníku televizní expert Luděk Zelenka.

Nový model ligy

Výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta už představil klubům několik variant s různými herními modely. Ve čtvrtek se o nich bude mluvit na ligovém grémiu. „Je pravděpodobné, že definitivní rozhodnutí padne až na jaře," prozradil mluvčí Ligové fotbalové asociace Daniel Hajný.

Fotbal chce nový model pro ligu už od příští sezony. „Rád bych odboural zápasy na konci, ve kterých už některým klubům o nic nejde," pronesl Svoboda. „Navíc se u nás hraje zbytečně málo zápasů, můžeme mít víc než současných 30 kol za sezonu." S tím se logicky zkrátí zimní přestávka (teď začíná po prvním víkendu v prosinci a končí v polovině února).

Za vším nehledejte ženu, ale peníze. V následujícím ročníku chce Svoboda ukázat, že je nová liga přitažlivá, a na jaře 2018 výhodněji prodat balík televizních práv.

ČTĚTE TAKÉ: V Mexiku pochopíte podstatu fotbalu, říká záložník Němec. Zažil ráj i peklo

Inspirace u Belgie či Polska

Fotbal v Česku na konci sezony zaostává za hokejem. Hokejová extraliga vrcholí napínavým play-off a arény bývají našlapané, zato fotbalová liga je často rozhodnutá už několik kol dopředu a občas dojde na bizarní momenty: vzpomínáte, jak v posledním kole minulé sezony mistrovská Plzeň schytala výprask 0:5 na Slavii?

V pěti nejsilnějších evropských ligách (Anglie, Německo, Španělsko, Itálie, Francie) spolu všichni hrají jen dvakrát za sezonu. Velí to tradice i jiná kultura: víc peněz ve fotbale, vyšší návštěvnost… Proč měnit něco, co funguje?

Zato menší země dávno pochopily, že pokud chtějí obrům aspoň trochu konkurovat, musí se odvážit k novinkám: bavíme se o Belgii či Polsku, letos sáhli k reformě i třeba v Bosně. Česko se u nich bude inspirovat, po 30 kolech se tabulka rozdělí na poloviny nebo na třetiny a bude se hrát ve skupinách o titul a o záchranu.

Teď je řada na klubech.