Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý po zápase sympaticky uznal, že výkon jeho svěřenců opravdu nebyl dobrý. Přičítal to jednak dobré připravenosti soupeře, ale zároveň to bral tak, že jednou za čas se každému týmu na světě nějaké utkání prostě nepovede.

Utkání 22. kola první fotbalové ligy SK Slavia Praha - AC Sparta Praha, 2. dubna v Praze. Hráči Sparty se radují z prvního gólu.
Derby (ne)mělo vítěze. Bod brala spíše Slavia

Slavia na jaře ve třech utkání vládla na hřišti 

Díky dlouhé sérii bez prohry a vysokému postavení v tabulce se však na Slavii začíná nahlížet jako na dominantní tým, který by měl být postrachem celé ligy v každém zápase. Jenže v neděli Slavie nepředvedla směrem dopředu zhola nic a její ofenzivní výkon nebyl zas tak slavný ani v jarních zápasech například proti Plzni či Teplicím.

Slavia na jaře odehrála šest ligových utkání a ve třech z nich (proti Jihlavě, Příbrami a Liberci) opravdu vládla na hřišti. Proti soupeřům ze dna tabulky tedy sešívaní potvrdili očekávání a předvedli výkon plný ofenzivních výpadů a střel. Jenže duely s Plzní, Teplicemi a Spartou ukázali, že slávisté před sebou mají ještě obrovský kus práce, pokud chtějí být konkurenceschopní v evropských pohárech.

Deli vyhrál většinu soubojů 

Do kolonky pozitiv si v neděli Slavia mohla připsat výkon své africké úklidové čety Deli – Ngadeu. Stoper z Pobřeží Slonoviny Simon Deli vyhrál většinu soubojů a spolehlivě hasil sparťanské útočné snažení. Když už bývalý hráč letenského týmu zaváhal, tak ho zajistil kamerunský mistr Afriky Michael Ngadeu.

Tito dva hráči téměř v každém kole potvrzují, že jsou pro tuzemské trávníky nadstandardním zbožím. Existuje tedy velká šance, že by oba mohla Slavia v létě dobře zpeněžit, jenže pak by Šilhavého tým přišel o dva základní pilíře, které by chyběly hlavně v pohárové Evropě.

Ilustrační foto.
Sparta jde do derby s Lafatou a Konatém, Slavia s Teclem

Některým hráčům stále chybí potřebné sebevědomí

A co Sparta? Její fanoušci dostali ve druhé půli naději, že by letenský tým mohl do konce jara předvádět pohlednější hru než dosud. Bylo vidět, že některým hráčům stále chybí potřebné sebevědomí, aby si dovolili něco více v individuálních soubojích. Ale to by se mohlo zlomit gólem Václava Kadlece z 81. minuty.

Čtyřiadvacetiletý útočník byl většinu zápasu neškodný, ale v pravý moment se zjevil na pravém místě a oslavil svůj druhý gól v sezoně. Po vstřelené brance v derby by Kadlec mohl ožít a začít předvádět výkony, které na Letné odváděl před odchodem do Dánska.

V neděli se ukáže jestli se Sparta herně zvedá 

Asistenci u Kadlecovy trefy si připsal Tiemoko Konaté, na něhož fanoušci Sparty poprvé v jarní části sezony nepískali. Šikovný ale málo produktivní ofenzivní záložník by se také po derby mohl odrazit k efektivnějším výkonům. Stejně jako celá Sparta, která díky derby možná vyřeší nefungující obranu.

Kvůli zranění Ondřeje Mazucha a vykartování Michala Kadlece totiž v neděli nastoupila stoperská dvojice Mario Holek – Lukáš Mareček, která až na jednu Marečkovu minelu zvládla utkání výborně. Bude tedy zajímavé sledovat, jestli trenér Rada ponechá toto složení i příštím kole proti Zbrojovce Brno. V neděli na Letné se ale hlavně ukáže, jestli se Sparta herně zvedá, anebo se jen dokázala vyhecovat proti odvěkému rivalovi.

/PETR TOMÁŠEK/

Utkání 22. kola první fotbalové ligy Slavia Praha - Sparta Praha 2. dubna v Praze. Zleva Michal Frydrych ze Slavie a Václav Kadlec ze Sparty.
Sparťan Kadlec v derby ukončil střelecký půst: Tři body by byly sladší