Domácí s radostí a úlevou slavili bod a trenér Jaroslav Šilhavý líčil: „Musím přiznat, že jsme to nezvládli." Hosté si naopak zoufali. Petr Rada řekl: „Byli jsme lepší." Po zápase naštvaně utekl z lavičky a cestou počastoval rozhodčí sprškou urážek.

Derby Slavia - Sparta
Slavia remizovala se Spartou a nevyužila šanci jít do čela ligy

Spartě uteklo vítězství

Co se na hřišti událo? Slavia bojovala o vyrovnání a dočkala se v nastaveném čase pláchl Mingazov, skočil do vápna i na Karavajeva. Sudí Franěk (po vteřinovém zaváhání) ukázal na značku pokutového kopu.

Spartě uteklo vítězství: Milan Škoda se totiž nemýlil. „Třikrát tam uklouznou a je z toho penalta," hledal slova Josef Šural. „Jsme zklamaní, že jsme nevyhráli. Myslím, že jsme byli lepší a ztratili jsme tu dva body," stěžoval si na tiskové konferenci trenér Sparty Petr Rada.

První poločas přinesl jen jednu šanci 

Zápas jinak asi nezaujaté diváky nenadchl. Parta v rudých dresech měla už od výkopu více ze hry. Hosté vynikali v agresivitě. A zatímco oni se rvali o každý míč, sešívaní často dělali kompars. Co akce dopředu, to ztracený balon. Šilhavý marně od lavičky ukazoval, kam si mají jeho svěřenci nabíhat. „Zaskočilo mě to. Hráli jsme bázlivě," komentoval výkon Slavie.

První poločas přinesl jen jednu šanci, ovšem Mareček si sám před brankářem nezpracoval míč. Devatenáct tisíc diváků se občas i nudilo. „Slavia nás ničím nepřekvapila," vykládal Šural. Na gól se proto čekalo do 81. minuty. Sparta předvedla něco, co ji zdobilo kdysi.

Fanoušci Slavie.
Prahou šlo na derby 500 fanoušků Sparty, 28 lidí policie zadržela

Tým z Edenu si oddechl

Rychlou kombinaci rozjel Sáček, od Šurala mířil míč na Konatého. Pak další pas. A bum po půl roce se trefil Václav Kadlec. Tři body? Ne dál už to znáte. Pád, penalta, remíza. „Řeknu vám jednu věc, hraju 20 let profesionální fotbal, hrál jsem za reprezentaci a prostě v 91. minutě musí být rozhodčí přesvědčený na milion procent. Pak ji má písknout, jinak ne," rozčiloval se Rada.

Tým z Edenu si oddechl. Odstřihl rivala. Nejen z boje o titul? „Udrželi jsme na ně náskok. Proto výsledek bereme," shrnul Šilhavý. Ano. Plzeň vévodí ligové tabulce, Slavia je o bod zpět. Daleko za nimi figuruje Sparta. Ale pozor. Zbývá ještě osm kol, následující týdny proto budou v českém fotbale dost zajímavé. Druhé místo znamená jistotu kvalifikace o Ligu mistrů. A i to je pro slávisty velké lákadlo.

Derby pražských S. Infografika. Zdroj: Redakce