A realita? Vědci už toho o nebezpečných hlavonožcích zjistili dost. To hlavní: jsou mazaní, myslí dopředu a když nechtějí být viděni, nespatříte je. Nepřipomíná vám to něco? Současná fotbalová aféra v českých končinách nabízí pohled do útrob jedné takové obludy. Každé chapadlo si žije svým životem.

Jiří Kejval, Kateřina Valachová a Martin Doktor.
Sportovci nechtějí konec Valachové, ta ponese premiérovi demisi

Známým kandidátem je Pelta

Jediný rozdíl? Chobotnice brzy uhynou. Často se dožijí jen několika měsíců, maximálně let. To v českém fotbale jsou u moci pořád ti stejní lidé. Dnes je poslední den, dokdy může kdokoliv podat přihlášku na nového bosse asociace.

Jenže ouvej, za stávající situace s dotačním skandálem se ke kormidlu nikdo nehrne. Známým kandidátem je současný předseda Miroslav Pelta. Na celé věci je jediný „háček" před týdnem ho soud poslal do vazby.

Miroslav Pelta.
Pelta s Kratochvílovou rozdělovali dotace v pronajatém pražském bytě

Kde je problém? 

V zákulisí se šušká, že by se mohl přihlásit i Roman Berbr, nyní místopředseda a jakási šedá eminence ze Strahova (Plzně). A kdo dál? Veřejnost je v šoku: nikdo to nechce! „Teď by se toho ujal jen blázen," podotkl Ladislav Vízek, někdejší internacionál a muž znalý poměrů uvnitř fotbalového hnutí.

Kde je problém? Stačí se podívat do historie. Fotbal měl před Peltou šest šéfů. Nejradši veřejnost vítala Ivana Haška. Jenže známá legenda neuspěla. A prý už by do toho nikdy nešla. Vážně ne? Je veřejným tajemstvím, že Hašek před šesti lety neodcházel kvůli trénování vaz mu srazila právě mašinérie ze Strahova. Nedokázal prosadit to, co chtěl.

A znáte Fouska? 

„Od té doby už tady není jednota. Veřejnost nadává, ale k ničemu se nemá. A to je voda na mlýn Berbrovi," konstatoval Vízek. Nebo je tady prostor ke změně? Uvidí se po víkendu. Jiří Kubíček už jednoho „spasitele" našel. „Měl by to vést Petr Fousek," uvedl pro Deník bývalý místopředseda ČMFS (tehdy velký kritik Vlastimila Košťála).

A znáte Fouska? V minulosti byl generálním sekretářem tuzemského svazu, stále je jednou z hlav futsalové komise v Evropské fotbalové unii (UEFA) a uspěl jako šéf organizátorů Eura hráčů do 21 let (2015). Zkušený činovník se již objevil mezi navrhovanými jmény, ale přijal by to? Veškerá jednání probíhají za zavřenými dveřmi. Pište si, že hlavní slovo má zase Berbr. „Už dvakrát všechny převezl. Sám nevím, co teď vymyslí," řekl Kubíček.

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil 5. května vazbu na přesedu Fotbalové asociace Miroslava Peltu kvůli údajnému zneužití dotací z MŠMT.
Předseda českého fotbalu Pelta i náměstkyně Kratochvílová jsou ve vazbě

K volbě nového předsedy by mělo dojít za tři týdny

Berbr totiž není hloupý. Vidí komentáře v médiích a slyší varovné hlasy jak od politiků, tak od sponzorů. A i když se vám to asi nezdá, lidé z krajů ho dál podporují. „On ten fotbal ovládá a malí funkcionáři za ním ťapají jako ovce," poznamenal Vízek.

K volbě nového předsedy by mělo dojít přesně za tři týdny. Byť žádná úřednická vláda nepřichází v úvahu, nejvyšší fotbalové špičky si uvědomují, že už není čas na chyby. Fanoušci mezitím musejí doufat. A nemyslet na chobotnice, které v posledních letech začínají trápit rybáře tam, kde nikdy nebyly. Vědci zjistili, že se stěhují kvůli potravě. Opustí i český „rybníček"?

Miroslav Pelta
Pelta podpořil trenéra Vrbu

Čachry v bytě a převoz do nemocnicePolicie má podle Radiožurnálu desítky hodin odposlechů, na nichž jsou důkazy o machinacích. Miroslav Pelta se prý v pronajatém bytě domlouval s ministerskou náměstkyní Simonou Kratochvílovou, kam půjdou dotace. Nejnovější zprávou je to, že šéf českého fotbalu ve vazbě zkolaboval. Převezli ho do brněnské věznice s nemocnicí.