Jihlava - Dukla 1:1 (1:0)

Vedení Jihlavy sáhlo po minulé prohře na vlastním stadionu s pražskými Bohemians 1905 k finančním postihům s platností, dokud se svěřenci trenéra Bílka nedostanou ze sestupových pozic.

Jenže ani proti Dukle se jim nedařilo a hosté byli jasně lepším týmem. Potýkali se však s koncovkou. Už v osmé minutě mohl poslat hosty do vedení skluzem po propadnutém centru Považanec, ale ani z dorážky se Dukle dostat míč do sítě nepodařilo. Po čtvrthodině hry se ve vápně uvolnil Juroška, ale míč nasměroval jen do břevna.

V 28. minutě mohli domácí děkovat pro změnu zbrklosti Olayinky, který místo přihrávky na volného spoluhráče zkoušel obstřelit Hanuše, ale jeho pokus skončil mimo.

Gól Zoubeleho nestačil

"Pravidelně jsme si vytvářeli šance. S předvedenou hrou jsem spokojený. Jihlavě jsme ale dneska darovali bod a dva ztratili. Bohužel jsme neproměnili šance, které jsme si vytvořili. Juroška trefil břevno, Olayinka měl dnes dvě výborné příležitosti," litoval trenér Dukly Jaroslav Hynek.

Po půlhodině se do první gólové šance dostali domácí. Hronek vyslal průnikovou přihrávkou mezi obránci do sóla Rabušice, ale ten střelou na vzdálenější tyč mířil vedle. Sedm minut před přestávkou už ale domácí po 262 minutách ukončili střelecký půst. Po rohu se dokázal prosadit svou první brankou v dresu Jihlavy záložník Zoubele.

Dukla i v druhé půli byla lepším celkem, ale zaslouženého vyrovnání se dočkala až v 71. minutě. Miloševič z pravé strany našel přesně Tetoura, toho sice skvěle vychytal Hanuš, ale odražený balón dopravil do sítě Olayinka.

Brankář Jihlavy hvězdou zápasu

Hanuš poté chytil na brankové čáře i hlavičku Čajiče, nakonec tak mohla rozhodnout Jihlava, ale Urblík brankáře Radu tečovanou střelou nepřekvapil.

"Věděli jsme, že Duklu nebudeme přehrávat, protože je to kombinačně už dlouhou dobu silné mužstvo na míči. Soupeř si vytvořil několik příležitostí. Dneska je bod maximem, které jsme mohli získat," připustil trenér Vysočiny Bílek.

"Brankář Hanuš byl skvělý. Jihlava hraje o bytí, byl to pro ni silný zápas, který musela zvládnout, ale stejně jako pro nás je i pro ni bod z tohoto zápasu málo," dodal Hynek.

Branka: 38. Zoubele - 71. Olayinka. Rozhodčí: Berka - Kotalík, Černý. ŽK: Tetour (Dukla). Diváků: 2903.

Sestavy:
Jihlava: Hanuš - Tlustý, Krejčí, Rosa, Urdinov - Štěpánek (81. Dvořák), Urblík - Vaculík (69. Ikaunieks), Hronek, Zoubele - Rabušic (90. Vitásek). Trenér: Bílek.
Dukla: Rada - Miloševič, Štetina, Bezpalec, Preisler - Hanousek, Tetour, Považanec (88. Šimůnek) - Juroška (69. Čajič), Albiach, Olayinka (80. Beauguel). Trenér: Hynek.

Zlín - Bohemians 1905 1:1 (1:0)

Zlínský trenér Bohumil Páník udělal oproti poslednímu prohranému duelu v Teplicích dvě změny v sestavě. Na lavičku se posadili záložníci Holík se Štípkem, naopak se vrátil Vukadinovič a důvěru dostal také Janíček. Klokani museli sáhnout do střední řady vynuceně – Jirásek si odpykával trest za červenou kartu a Hubínka vyřadilo zranění.

Lépe v chladném večeru začali svěřenci trenéra Miroslava Koubka, kteří byli ve hře pohyblivější, agresivnější a přesnější než ševci. Nicméně větší gólové příležitosti si také nevypracovali. Až po půlhodině se parádně opřel do poskakujícího míče Hašek a Dostál vytasil báječný zákrok.

To už Zlínští sedmnáct minut hráli bez Tomáše Janíčka, který po tvrdém zákroku Jindřiška nemohl pokračovat, a na place jej nahradil Traore.

Čtvrtý celek ligy se svým fanouškům připomněl ve 38. minutě, nicméně nebezpečný centr svištící malým vápnem odvrátila před Kopečným hostující obrana. Za pět minut už měl ale zlínský univerzál, který tentokrát nastoupil jako levý záložník, míč ve své moci a udělal s ním to nejlepší, co mohl – zpoza vápna jej nádherně poslal do šibenice – 1:0.

„Možná jsem už někdy dal tak krásný gól, ale to si ani nepamatuju. Chtěl jsem hlavně trefit bránu a že to vyšlo tak pěkně, je jen dobře," pousmál se Kopečný.

Pazdera blízko druhé trefě

Ševci znovu připomněli, jak umí být efektivní – z první střely na bránu skórovali. Gól před pauzou jim doplnil energii a po změn stran to byli oni, kdo hýřil na hřišti větší aktivitou. Ve 49. minutě mohl Pazdera zvýšit na 2:0, jenže jeho pěkná střela vyletěla těsně nad břevno.

V 58. minutě potkala žlutomodré nepříjemnost, když i druhý střední záložník Josef Hnaníček musel kvůli zdravotnímu problému střídat. Jeho místo zaujal Lukáš Holík a po minutě strávené na hřišti měl na kopačce gól. Výborně ovšem zasáhl Budinský.

Ševci pak měli i nadále hru pod kontrolou a v 73. minutě byli velmi blízko k pojištění náskoku. Diop se hezky položil do míče a jen břevno mu sebralo gólovou radost! O tři minuty později ovšem přišel pro domácí šok. Klokani napodobili fotbalisty Fastavu z prvního poločasu a z ojedinělého nebezpečí dali branku. Po rohu zachoval na malém vápně klid Havel a střelou pod víko vyrovnal na 1:1.

Partu okolo kapitána Tomáše Hájka ovšem gól nezlomil a ve zbylých minutách usilovala o rozhodnutí utkání. Jenže nic víc než střely Holíka a Jugase vedle brány z tlaku nevytěžila.

Spravedlivá remíza

Trenér zlínských fotbalistů Bohumil Páník hodnotil remízové utkání s Bohemians objektivně a výsledek vykalkuloval jako spravedlivý. „Bohemka byla lepší první půli, my druhou," uvedl. Také však věděl, že jeho svěřenci byli velmi blízko k výhře. „Měli jsme tří gólové šance na pojištění náskoku. Jenže jsme je nevyužili, takže nakonec jedna jedna," konstatoval.

Klokani vyrovnali paradoxně v úseku hry, kdy byli pod tlakem. Nutno ale podotknou, že v první půli to při trefě Kopečného bylo přesně naopak. Vedení ševců 1:0 bylo šťastné.

„Bohemka podala v prvním poločase velmi dobrý výkon. Nezachytávaly jsme její kombinace, u míčů jsme byli později a těžko jsme se dostávali do hry. Gól nám pomohl psychicky, podpořil nás v tom, že můžeme hrát lepší fotbal. Po změně stran jsme diktovali hru," řekl devětapadesátiletý kouč.

"Získali jsme cenný bod z horké půdy Zlína. Z naší strany je spokojenost, remízu jsme si zasloužili, odvedli jsme dobrý výkon. Měli jsme pozměněnou sestavu, vypadli nám kreativní středopolaři Hubínek a Jirásek. Proto jsme museli hrát jinak, zjednodušili jsme herní pojetí," uvedl po utkání trenér Bohemians Miroslav Koubek.

Branky: 43. Kopečný - 76. Havel. Rozhodčí: Nenadál - Kubr, Melichar. ŽK: M. Dostál, Jindřišek, Hašek, Budinský (všichni Bohemians). Diváci: 3248.

Sestavy:
Zlín: S. Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - Vukadinovič, Janíček (13. Traoré), Hnaníček (59. Holík), Kopečný - Harba (84. Jordan), Diop. Trenér: Páník.
Bohemians: Budinský - M. Dostál, Krch, Šmíd, Havel - Švec, Jindřišek - Hašek, Mašek (84. Gajič), Luts (64. Berger) - Holenda (71. Mikuš). Trenér: Koubek.

Tabulka:

1. Mladá Boleslav 10 8 1 1 20:7 25
2. Plzeň 10 7 2 1 19:8 23
3. Zlín 11 6 4 1 20:10 22
4. Slavia 10 6 3 1 20:9 21
5. Sparta 10 5 4 1 19:10 19
6. Bohemians Praha 1905 11 4 2 5 12:16 14
7. Dukla 11 3 4 4 16:13 13
8. Karviná 9 4 1 4 13:14 13
9. Teplice 10 3 3 4 10:10 12
10. Brno 10 2 5 3 11:17 11
11. Jablonec 10 2 4 4 15:19 10
12. Slovácko 10 2 4 4 12:16 10
13. Hradec Králové 10 3 1 6 9:17 10
14. Liberec 9 2 3 4 6:9 9
15. Jihlava 11 0 5 6 6:18 5
16. Příbram 10 1 0 9 3:18 3