Už padesátiletý Bomber, jak se mu od MS přezdívalo, který odehrál i krásné roky v italském Janově a dodnes je tam velmi oblíbený, se objevil na sobotním plese lídra krajského přeboru, Sokola Hostouň. Spolu s další bývalou ikonou pražské Sparty Janem Bergerem jako čestný host.

V Hostouni jste se objevil už v létě při benefičním utkání na podporu rodiny zdejšího brankáře Jirky Kukelky, který skonal. Máte sem nějaké vazby?

Mám se blízko, protože můj kamarád Tomáš Novák tu má v áčku kluka – Dannyho. Požádali mě, abych dorazil, což jsem udělal rád, protože se mi líbí, co Hostouň a její fotbalový prezident pan Hondl v obci vybudovali. Co já vidím v celé republice – tedy malou podporu hlavně mládeže, to tady nevidím. Dělají tady skvělou práci.

Když dobře znáte jednoho z nejlepších hráčů Hostouně Dana Nováka, tak mi řekněte, proč hraje talent ze Slavie krajský přebor. Možná mohl být i výš, byť Hostouň může klidně na jaře postoupit do divize…

Za prvé si myslím, že kraj ještě nemusí být pro Dannyho zdaleka strop. Záleží to na něm. Ale ve fotbale platí, že musíte být ve správný čas na správném místě. Mít trochu fotbalového štěstíčka. On má rozhodně na víc, je mu teprve pětadvacet. Takový Radek Bejbl začínal s volejbalem, s fotbalem později, přesto došel až do reprezentace. A hrát se dá i dlouho. Za mě to dokazoval Paolo Maldini, dneska zase Jarda Jágr. Člověk to musí mít v srdíčku.

Co vy a fotbal dnes?

Dělám do mládeže. Jezdím vlastně po celém světě, pořádám stáže. V polovině března se chystám třeba na Floridu. VItálii se věnuji privátním tréninkům mladých kluků, v Janově jsem trénoval tým ročníku 2001, ale přiznám se, že mě to naplňuje méně, než bych čekal. Dneska je obrovská prestiž, každý chce za každou cenu vyhrávat. A zapomíná se na to naučit kluky, aby uměli prohrávat.

Šestadvacet let zpátky, dva góly Spojeným státům a dokonce hattrick v osmifinále proti Kostarice, vzpomenete si ještě?

Vzpomenu, určitě. Tehdy jsme vypadli až ve čtvrtfinále s Německema po velkém boji. Mně to otevřelo dveře k přestupu do FC Janov, kde jsem strávil pět let. A v pátek mi to připomněli tamní novináři. Volali mi, že jsem se stal nejlepším cizincem FC Janov za minulé tisíciletí. Což je pro mě neskutečné ocenění. Myslím, že já i později Pavel Nedvěd jsme dokázali udělat v Itálii dobré jméno českému fotbalu a je jenom škoda, že aktuálně tam nikdo výrazný nepůsobí.

Čím to podle vás je?

Dnes je problém u mladých hráčů. Třeba na začátku osmdesátých let, kdy Sparta zase začala po čase sbírat tituly a poráželi jsme i evropské velkokluby, tak nás bylo v kádru pětadvacet a z toho byli čtyři z Prahy – ostatní všechno kluci z vesnice. Myslím, že dneska manažeři objíždějí vesnice méně, a to je škoda.

O český fotbal teď bude v Itálii větší zájem, Sparta si zahraje v dalším kole Evropské ligy proti Laziu Řím. Má podle vás šanci postoupit?

Jsem přesvědčený, že postoupit může. Jsou výborně rozehraní, Lazio hraje hlavně doma špatně, venku jsou lepší. Je to ale hratelné.

Viděl jste Spartu proti Krasnodaru?

Ano a musím říci, že takhle dobře jsem ji neviděl hrát hodně dlouho. Kdyby Sparta hrála takhle v české lize, nemůže prohrát žádný zápas.

Tomáš Skuhravý Narozen: 7. září 1965, Č. Brod.

Kariéra: Od roku 1980 ve Spartě Praha, na vojně v Chebu a pak opět ve Spartě. Po MS 1990 přestoupil do italského Janova, kde působil do roku 1995. V československé lize nastřílel 76 branek, v italské Serii A dalších 59. V československé a později české reprezentaci odehrál 49 zápasů, dal 17 branek.

Největší úspěchy: Na MS 1990 dal pět gólů (dva USA a tři Kostarice) a byl druhým nejlepším střelcem turnaje za Italem Schilaccim. Pětkrát vyhrál československý titul. Stal se Fotbalistou roku 1991, získal stříbro na ME do 18 let. Svým gólem vyřadil v 80. letech Real Madrid z Poháru UEFA. Reprezentaci pomáhal k postupu na slavné ME 1996 v Anglii, kde však pro zranění hrát nemohl.

Zajímavost: Je vášnivým houbařem.

Čtěte také: Sparta se těší na Lazio, protože je atraktivní i hratelné