VYBRAT REGION
Zavřít mapu

DVA POHLEDY: Je správné, aby stát zakázal kouření v hospodách?

Neúspěch ve sněmovně vládu neodradil. Tento týden kabinet znovu projednal a schválil novelu protikuřáckého zákona a poslal ji do dolní komory. Návrh je v podstatě ve stejné podobě, jak prošel třetím čtením ve Sněmovně, než byl zamítnut. Jen v něm chybí návrh poslance ODS Marka Bendy na zavedení kuřáren přímo v hospodách, kam by nesměla obsluha. Zákon tedy obsahuje zákaz kouření cigaret či doutníků v restauracích, ale naopak ponechává možnost kouřit tam vodní dýmky a elektronické cigarety. Zakazuje i kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření. Ambicí vlády je, aby zákaz kouření začal platit už od ledna 2017. Jaký názor na to mají samotní restauratéři? Redaktoři Deníku se jich zeptali.

6.6.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Dimír Šťastný

Roman VANĚK
kuchař, popularizátor oboru gastronomie


 Roman Vaněk.

A ano samozřejmě, že to je omezování podnikání. Je to stejné omezování podnikání, jako že lidem v restauracích nesmíme podávat drogy nebo nalévat dětem alkohol. Je jasné, že kouření škodí zdraví. Před 18 lety jsem byl silný kuřák a něco jsem si vykouřil. Kouřil jsem 60 cigaret denně, ale nejsem psychopatický vyléčený kuřák. Občas si rád vychutnám doutník, ale nikdy bych si ho nezapálil v hospodě, protože mi to nedovolí etika. Etika vůči těm, kterým je to nepříjemné a smrdí jim to.Stát by měl plošně zakázat kouření v restauračních zařízeních a samozřejmě, že to zakáže, až přestanou do rozhodování o návrhu zákona zasahovat populisté a pokrytci. Jsme poslední země, kde se kouří orient uprostřed Evropy.

Žluté kvítky ano, zákaz ne?

Jestliže si tato úžasná společnost dává do klopy žlutá kvítka a bojuje proti rakovině, ale na druhou stranu se nedokáže domluvit jen na tom, aby zakázala v hospodách kouřit, tak o čem se bavíme? Na jedné straně si náš národ hraje na to, jak mu jde o zdraví, na druhé vymýšlí miliony nesmyslných výjimek tam, kde by věci měly být jasné a černobílé.

Lidí přijde víc!

Tvrdím, že se zákazem kouření přijde do restaurací určitě víc lidí. Je to jednoduše dokazatelné na příkladu ostatních zemí kolem nás. Jsem přesvědčen, že zákaz kouření v restauracích podnikání v konečném důsledku vůbec neuškodí. Opačná tvrzení podnikatelů jsou výkřiky do tmy. A kdyby náhodou byly restaurace, které by poté, co tam přestanou chodit kuřáci, zbankrotovaly, rozhodně mi jich líto nebude. Ale to se nestane, nikdo nezbankrotuje, stejně tak jako nikdo nezbankrotoval jinde v Evropě. Naopak do podniků začne chodit víc lidí.

Den jako ostatní

Zažil jsem den, kdy se přestalo kouřit v Itálii. Co se stalo? Nic. Všichni si šli zapálit ven, nikdo nic neřekl a tam, kde jsme si každý den dávali kafe, to přestalo smrdět.
   

Aleš BUKSA
úspěšný podnikatel, majitel dvou restaurací                                                   

Aleš Buksa.

Jsem snad ten poslední člověk, který by nešel s dobou a bránil se novinkám a věcem, které posunou každou společnost dále. Chci taky zdůraznit, že mi v celé problematice vadí prakticky jen absolutní a striktní zákaz kouření v restauracích. Jsem celý život přítelem absolutní lidské svobody a všechny podobné zákazy mi bytostně vadí. Jinak s protikuřáckým zákonem obecně nemám problém a v mnoha bodech ho podporuji, protože respektuji to, že některým nebo možná i většině společnosti kouření vadí. Ale jsem pro to, aby se nechala volná ruka trhu, který dovolí zákazníkům si vybrat, do které restaurace chtějí jít.Od roku 1966 až do pádu komunismu jsem žil v Německu, kde jsem poznal, jak tvrdý je život v kapitalismu, resp. svobodné zemi. Byl to ostrý kontrast proti tomu, jak se žilo v socialistickém Československu, kde bylo podobných zákazů plno. Režim se snažil řídit i to, kdo má jak dlouhé vlasy a jaká hudba se má poslouchat. Rád na tu dobu v Německu vzpomínám hlavně proto, že tehdy bylo podobných nařízení a svým způsobem i diskriminujících zákonů minimum. Proto jsem u protikuřáckého zákonu ve vztahu k restauracím velice rezervovaný. A to i proto, že jsem roky vášnivým kuřákem dýmky.

U nás se stále kouří

Sám vlastním dva podniky jde o prvorepublikovou kavárnu v centru Ostravy Jet Set Elektra a restauraciBorová v Beskydech s více než devadesátiletou historií. A v obou podnicích bylo vždy povoleno kouřit, a to i proto, že máme kvalitní vzduchotechniku, což považuji za důležité. Já tedy nemám důvod, chuť a svým způsobem ani právo to měnit. Pro mě jako podnikatele je zásadní, abych si sám rozhodl, jak bude můj byznys fungovat. Považuji to za jeden ze základních principů podnikání ve svobodné zemi. Platím daně, dodržuji všechna nařízení a vyhlášky a od státu očekávám, aby respektoval i mou podnikatelskou vizi a neomezoval mě ve způsobu a formě podnikání. Když to přeženu, tak principem fungování státu by nemělo být rozhodovat, zda budu provozovat kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci.

SÍLA TRHU ROZHODUJE

Chápu vyhlášku, která zakazuje kouření během podávání obědů, další omezení mi už ale přijde za hranou. Zrovna v kavárně Elektra pořádáme hudební jazzové večery, které si řada návštěvníků bez dobrého pití, dýmky nebo cigaretky nedokáže představit. Ze svého podnikání dobře vím, že v byznysu vždy rozhoduje síla trhu. A myslím si, že tak, jak se i bez omezujícího zákonu daří nekuřáckým restauracím, bude se stejně dařit i těm kuřáckým. A každý ať si sám zvolí, kde mu je lépe.

Čtěte také: Populismus? Radikálové? Čeká nás právě taková Evropa?

Autor: Aleš Uher

6.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takhle to vypadá, když mají policisté den blbec.
AUTOMIX.CZ
45

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

Loni debutoval Prague Metronome Festival Iggy Popem. Na druhém ročníku festivalu se blýskne skladatel a zpěvák Sting. Dvoudenní open air 
začne 23. června na pražském Výstavišti.
15

Festival Metronome má Stinga i vlastní tramvaj

Nedostatek tekutin může způsobit malátnost i selhání oběhu

Nedostatek tekutin může v současném horkém počasí způsobit malátnost, bolest hlavy a sníženou výkonnost. Při ztrátě vody na úrovni pěti procent lidské váhy hrozí oběhové selhání. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Podle předpovědi meteorologů dnes teploty vystoupí k 35 stupňům Celsia.

Bradáčová: V Rathově kauze soud nemusí znovu provádět důkazy

V korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nebude středočeský krajský soud muset opakovat žádné důkazy, a to ani odposlechy. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to dnes uvedla v pořadu Českého rozhlasu 20 minut Radiožurnálu. O přípustnosti odposlechů jako důkazů rozhodl počátkem června Nejvyšší soud.

Nová policejní služebna se může snadno zvětšit

Praha – Nové služebny, vybudované přímo pro jejich potřeby, se dočkali policisté v Jesenici na Praze-západ. Během sedmi měsíců tam byla postavena budova, jež je v rámci Policie ČR unikátem: jde o montovanou modulární budovu, což nejen přispělo k urychlení výstavby, ale do budoucna by v případě potřeby také bylo možno poměrně snadno provést nástavbu či objekt rozšířit.

Z chaty rodinný dům – proměna je možná, ale má svá úskalí

Přestavba víkendové chaty na rodinný dům je v Čechách celkem obvyklá věc. Jenže ne vždy to funguje. Bohužel ne vždy totiž investor pochopí, že trvalé bydlení potřebuje něco jiného než chata. Pojďme se podívat na zajímavý návrh rekonstrukce chaty na moderní rodinný dům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies